IK-2

Aleksej Navalny gearriveerd in beruchte strafkolonie waar hij onder constante controle staat

Het strafkamp in Pokrov, op 100 kilometer van Moskou, waar Navalny zijn straf uitzit.  Beeld AP / Kirill Zarubin
Het strafkamp in Pokrov, op 100 kilometer van Moskou, waar Navalny zijn straf uitzit.Beeld AP / Kirill Zarubin

Na een aantal weken in een ‘reguliere’ cel is Aleksej Navalny aangekomen in een strafkolonie even ten oosten van Moskou. Daar zal hij de komende 2,5 jaar zijn straf uitzitten.

Jarron Kamphorst

Drie dagen was hij spoorloos. Zelfs zijn advocaten en familie hadden geen idee waar de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zich sinds afgelopen vrijdag bevond. Het enige dat ze wisten, was dat hij niet meer in het detentiecentrum in het stadje Koltsjoegino in de regio Vladimir zat. Daar verbleef hij sinds 3 maart nadat een voorwaardelijke straf in een fraudezaak werd omgezet in een onvoorwaardelijke straf van 2,5 jaar strafkamp. Op sociale media ging de hashtag #ГдеНавальный, ‘waar is Navalny’, dan ook als een lopend vuurtje.

Een antwoord op die vraag volgde afgelopen maandag. Via een post op zijn Instagram-account liet de veroordeelde oppositieleider weten dat hij in een strafkamp zit in de stad Pokrov, eveneens in de regio Vladimir, op zo’n honderd kilometer ten oosten van Moskou. Daar, in strafkolonie IK-2, zal Navalny zijn straf uitzitten.

In het bericht gaf Navalny te kennen dat hij nog geen geweld heeft ervaren in het strafkamp. Maar dat hij gezien de “gespannen houding van de gedetineerden, de talrijke verhalen wel kan geloven dat hier, in IK-2 Pokrov, mensen onlangs nog half dood zijn geslagen met houten hamers”. Naar Navalny’s mening is de federale gevangenisdienst erin geslaagd om “een echt concentratiekamp op te zetten op 100 kilometer afstand van Moskou”.

Moderne goelag

De IK-2 geldt als een beruchte strafkolonie in Rusland. Begin maart bracht de anti-corruptieorganisatie van Navalny nog een video uit over het gevang waarin het onder meer uit de doeken deed dat de bewakers in Pokrov gevangenen met regelmaat zwaar mishandelen. Volgens een ex-gedetineerde die in de video aan het woord komt “kunnen gevangenen gestraft worden voor vrijwel alles, zelfs een losse knoop”.

De Russische strafkolonies zijn sowieso gevreesd vanwege de onmenselijke omstandigheden en brute martelingen die er plaatsvinden. “Er is feitelijk niet zoveel veranderd sinds het goelag-systeem tijdens de Sovjet-Unie onder Jozef Stalin werd opgetuigd”, weet ervaringsdeskundige Vladimir Osetsjkin die met zijn organisatie Gulagu.net strijdt tegen de misstanden in het gevangeniswezen. “Het netwerk van strafkolonies is nog altijd een hel.”

De tijd zal uitwijzen in hoeverre Navalny de wrede werkelijkheid van de moderne goelag aan den lijve gaat ondervinden. Vooralsnog maakt hij het hoe dan ook goed, meldden zijn advocaten maandag. Al staat hij wel onder constante controle, omdat hij een vluchtgevaar zou zijn. “Overdag wordt hij elke twee uur gecontroleerd en gefilmd in zijn cel”, aldus zijn advocate tegenover de BBC. “En ’s nachts is dat elk uur.”

Lees ook:

Waarom ‘xenofobe’ Aleksej Navalny zijn speciale status bij Amnesty verliest

Amnesty International beschouwt Aleksej Navalny niet langer als gewetensgevangene. Reden daarvoor zijn xenofobe uitspraken uit het verleden.

Poetin houdt de corruptie in Rusland in stand, maar ook het Westen heeft boter op het hoofd

De demonstranten in Rusland protesteren niet alleen voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny. Bovenal komen ze in opstand tegen het door en door corrupte Russische regime. Europa staat ze daarin niet echt ter zijde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden