Werknemers staan in de rij voor een kantoorgebouw in Shanghai. Na een extra week vakantie moeten de Chinezen vandaag weer aan het werk.

Coronacrisis

Al waart het virus nog door het land, de Chinezen moeten vandaag weer aan het werk

Werknemers staan in de rij voor een kantoorgebouw in Shanghai. Na een extra week vakantie moeten de Chinezen vandaag weer aan het werk. Beeld AFP

De Chinese regering wil de mensen vanaf maandag weer aan het werk krijgen. Intussen zijn extra journalisten naar Wuhan gestuurd om verhalen te maken die de moraal opvijzelen.

De epidemie die China verlamt, heeft enorme economische gevolgen. Al die verplichte vrije dagen geven mensen bovendien veel tijd om na te denken. Snel aan het werk dus maar weer, al waart het virus nog door het land.

De crisis is nog verre van onder controle, toch zou vandaag het gewone leven weer moeten beginnen. Een dikke week extra vakantie kregen de Chinezen, maar langer kan Peking de economie niet stilleggen.

De crisis die China sinds half januari in haar greep houdt kostte aan meer dan achthonderd mensen het leven, en zeker veertigduizend mensen zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Een gevaarlijke nieuwe fase begint maandag. Reisde het virus vanuit epicentrum Wuhan mee met migranten die hun familie opzochten om het nieuwe jaar mee in te luiden, nu reizen tientallen miljoenen mensen terug naar de stad waar ze werken.

Opnieuw kan een volksverhuizing fataal zijn, maar aangescherpte maatregelen smeren de start van het nieuwe jaar uit over een paar weken. Ongeveer de helft van de migranten kan überhaupt nog niet terugkomen, meldt de Chinese website Zhilian.com, die gespecialiseerd is in nieuws over de arbeidsmarkt.

Quarantaine

Wegen zijn afgesloten en sommige lokale treinen rijden niet. Mensen in Wuhan en Wenzhou mogen hun stad sowieso niet uit. Wie terugkomt uit een ander gebied dat zwaar geraakt is door de epidemie, moet veertien dagen al dan niet verplicht in quarantaine. Lokale autoriteiten houden hen streng in de gaten, met registratie aan de poort en dagelijkse temperatuurcontroles.

Een fabriek weer opstarten of kantoordeuren openen mag alleen onder strikte voorwaarden. Zo vertellen bedrijven dat ze werknemers niet met z’n allen in de kantine laten eten, en dat ze medewerkers op gezette tijden sommeren hun handen te wassen. Voor de zekerheid werken veel mensen voorlopig thuis.

Het is nog onduidelijk hoe groot de economische schade is die de epidemie aanricht. China is eraan gewend officiële vrije dagen op zaterdag in te halen, dat kan nu ook een manier zijn om de economie weer wat aan te laten trekken.

Een man op een treinstation in Shanghai.Beeld REUTERS

Ondertussen probeert China nog altijd om de epidemie onder controle te krijgen. De ziekenhuizen in Hubei kampen met een groot tekort aan medische hulpmiddelen, meldde vice-gouverneur Cao Guangjing. Er is weinig zicht op de mensen die thuis ziek zijn, en niet naar een ziekenhuis kunnen komen.

Geen pottenkijkers

Vanuit Shanghai vlogen zondag nog eens dertig dokters en honderd verplegers naar Wuhan, maar het aanbod van de Amerikaanse autoriteiten en van de Wereldgezondheidsorganisatie om experts te sturen, heeft Peking niet geaccepteerd.

Mogelijk wil China geen pottenkijkers. De propaganda-afdeling heeft al moeite genoeg om de publieke opinie onder controle te houden. Na een aantal dagen van relatieve openheid, gooide de partijtop vorige week het roer om. Het land moet zich bezighouden met het gevecht tegen het virus, niet met het lijden van de slachtoffers.

Peking stuurde afgelopen week extra journalisten naar Wuhan om verhalen te maken die de moraal opvijzelen. Een aantal accounts op sociale media werd gesloten omdat ze zich schuldig maakten aan ‘illegale verslaggeving’. Vrijdag haalde de censor zijn teugels nog wat strakker aan, toen het Chinese internet ontplofte van woede en verdriet na het overlijden van de arts Li Wenliang, die als eerste aan de bel trok over het virus maar de mond werd gesnoerd. 

Op verschillende plekken klinkt nu de roep om meer openheid. Zo publiceerden enkele bekende academici een petitie voor meer vrijheid van meningsuiting.

Lees ook:

Correspondent Eefje Rammeloo op een roadtrip langs de virusbarricades. ‘Niet van hier? Omdraaien en wegwezen!’

Reizen door Zhejiang is als een trip door een flipperkast. Dorpje na dorpje stuurt bezoekers terug naar waar ze vandaan komen, over een snelweg zonder afritten. Zhejiang is een van de rijkste provincies in China, en na Hubei het zwaarst getroffen door het wuhanvirus. ‘Als je geld moet verdienen, moet je toch naar buiten.’

Het wuhanvirus stort China in een mensenrechtencrisis, waarschuwt onderzoeker

In China wijkt nu alles voor de bestrijding van het wuhanvirus. Zoals de mensenrechten, zegt een onderzoeker.

De sociale controle in Shanghai draait overuren in de strijd tegen het wuhanvirus

Buurtbewoners in Shanghai maken zich zorgen over verspreiding van het wuhanvirus. Het oude Partijnetwerk, waarin buren elkaar in de gaten houden, functioneert volop

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden