Venezuela

Al 34 arrestaties in Venezuela na mislukte ontvoering president Maduro

Nicolás Maduro op zaterdag 9 mei tijdens een televisietoespraak die hij hield over de nieuwe arrestaties in verband met de mislukte coup.  Beeld AFP
Nicolás Maduro op zaterdag 9 mei tijdens een televisietoespraak die hij hield over de nieuwe arrestaties in verband met de mislukte coup.Beeld AFP

Venezuela heeft afgelopen weekend opnieuw arrestaties verricht in verband met een mislukte coup ruim een week geleden.

Pieternel Gruppen

Venezuela heeft afgelopen weekend opnieuw personen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij een poging president Nicolás Maduro te ontvoeren. Ze zouden hem naar een ander land hebben willen brengen. Het aantal arrestaties staat daarmee op tenminste 34. Bovendien hebben Venezolaanse militairen op de rivier de Orinoco drie achtergelaten Colombiaanse vaartuigen in beslag genomen. Volgens het ministerie van defensie waren de boten uitgerust met machinegeweren, maar was er geen bemanning meer aan boord.

De arrestaties en inbeslagname maken onderdeel uit van de operatie om Venezuela’s ‘vrijheid en soevereiniteit’ te garanderen. Venezuela zegt die operatie in gang te hebben gezet nadat het een week geleden een inval van de oppositieleider Juan Guaidó heeft weten te verijdelen. Daarbij zouden acht doden zijn gevallen.

Schending van internationaal recht

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf begin 2019 uit tot president. Hij wist niet alleen de verdeelde oppositie maar ook veel landen – onder meer de Verenigde Staten – achter zich te krijgen. Maar Guaidó slaagde er niet in om het leger te overtuigen zijn kant te kiezen. Maduro zit daarom nog altijd in het zadel, ook na de mislukte coup van ruim een week geleden.

Maduro beschuldigt de Verenigde Staten en buurland Colombia ervan de oppositie te hebben geholpen bij de poging hem te ontvoeren. De president heeft aangekondigd een officiële klacht tegen beide landen in te dienen bij de Verenigde Naties omdat ze volgens hem met de mislukte invasie het internationaal recht hebben geschonden.

Vorige week werden twee Amerikaanse ex-militairen, die op de Venezolaanse kust waren geland, gearresteerd. Venezuela zegt dat zij werkten voor Jordan Goudreau. Deze ex-commando is eigenaar van het beveiligingsbedrijf Silvercorp USA dat in Florida is gevestigd. Goudreau heeft tegen persbureau Reuters bevestigd dat de gearresteerde Amerikanen voor hem werkten en dat het plan was mislukt.

Amerika ontkent directe betrokkenheid

De Venezolaanse staatstelevisie zond vorige week een ondervraging uit met een van de gearresteerde Amerikaanse ex-militairen waarin hij vertelde dat het beveiligingsbedrijf hem had ingehuurd om dissidente Venezolaanse troepen in Colombia te trainen om het vliegveld van Caracas in te nemen en Maduro te ontvoeren.

Guaidó zegt niets met de actie van oorlogsveteraan Goudreau te maken hebben gehad. Vanuit het Witte Huis klonk eenzelfde geluid. De Amerikaanse president Donald Trump zei tegen zender Fox News dat als hij Venezuela binnen had willen trekken hij daar ‘geen geheim’ van zou hebben gemaakt.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo ontkende eveneens ‘dat de Amerikaanse regering direct betrokken was geweest bij de operatie’, waarna commentatoren zich afvroegen of Washington dan wellicht ‘indirect’ een rol had gespeeld. Pompeo beloofde verder ‘alle middelen’ in te zullen zetten om de gearresteerde Amerikanen terug te krijgen.

Ook Bogotá hield zich afzijdig. De boten die in beslag zijn genomen door Venezuela waren door de sterke stroming afgedreven, stelde de Colombiaanse marine in een verklaring. De marine zegt met Venezuela in gesprek te zijn om de vaartuigen terug te krijgen.

Lees ook:

In socialistisch Venezuela voltrekt zich een stille kapitalistische revolutie

Rijk Venezuela schakelt over op dollars en Amerikaanse producten, terwijl president Maduro stilletjes economische hervormingen doorvoert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden