Bosbranden

‘Airpocalypse’ in Jakoetië

Een vrijwilliger probeert het vuur tegen te houden in de regio Jakoetië. Beeld AP
Een vrijwilliger probeert het vuur tegen te houden in de regio Jakoetië.Beeld AP

Een hittegolf in een van de doorgaans koudste regio’s op aarde zorgt ook in Siberië voor grote en oncontroleerbare bosbranden. In de Republiek Sacha – ook wel bekend onder de naam Jakoetië – in het uiterste noordoosten van Rusland grijpt het vuur in ongekend tempo om zich heen. Bij de branden in de regio ging dit jaar al zeker 15.000 vierkante kilometer bos in vlammen op. In heel Siberië gaat het om ruim 77.000 vierkante kilometer, een oppervlakte ter grootte van de Benelux.

Bij het natuurgeweld in Jakoetië komen ook grote hoeveelheden giftige dampen vrij, waardoor de bijna 300.000 inwoners van de regionale hoofdstad Jakoetsk sinds deze week wordt geadviseerd binnen te blijven. Lokale autoriteiten waarschuwen voor verstikking vanwege hoge concentraties ozon, benzeen en waterstofcyanide in de lucht.

Ook wekenlang veertig graden onder het vriespunt

De situatie is inmiddels zo ernstig dat er gesproken wordt van een ‘airpocalypse’. Organisaties die de luchtkwaliteit met behulp van satellieten meten, stellen dat de luchtvervuiling ruim 17 keer heftiger is dan in ’s werelds meest vervuilde steden in China en India. Jakoetië kampt al drie maanden met temperaturen die ver boven het gemiddelde uitstijgen. Het kwik komt er met regelmaat boven de 35 graden uit. Ter vergelijking: in de winter duikt de temperatuur wekenlang veertig graden onder het vriespunt.

Bosbranden komen in de zomer met regelmaat voor in Siberië, maar de afgelopen jaren nemen ze in omvang explosief toe door oplopende temperaturen op de noordelijke toendra in de regio.

Lees ook:

Siberië smelt: de scholen zakken weg

Het is heet in Siberië. Zo heet dat de permafrost, de eeuwig bevroren ondergrond in het gebied, sneller en dieper smelt dan ooit tevoren. En dat heeft desastreuze gevolgen. “Dit probleem kan niet regionaal of lokaal worden opgelost. Dit vraagt om een wereldwijde aanpak.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden