Rapport

Agressie tegen milieuactivisten neemt toe: recordaantal moorden in 2020

Milieuactivisten van Greenpeace beschilderen een toestel van Air France met groene verf. (archiefbeeld) Beeld AFP
Milieuactivisten van Greenpeace beschilderen een toestel van Air France met groene verf. (archiefbeeld)Beeld AFP

De agressie tegen milieuactivisten en mensenrechtenactivisten is in 2020 sterk toegenomen. Wereldwijd werden het afgelopen jaar 227 milieuactivisten vermoord. Volgens de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness is dat een record.

Redactie Trouw

Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger als gevolg van niet-gemelde of verkeerd weergegeven gevallen, vooral in Afrika. In 2019 werden wereldwijd zeker 212 milieuactivisten vermoord. Sinds 2013 is het aantal verdubbeld.

Net als in voorgaande jaren was Zuid- en Midden-Amerika de dodelijkste regio voor degenen die zich probeerden te verzetten tegen mijnbouw, houtkap, stropers en boerenbedrijven. In Colombia kwamen verreweg de meeste natuurbeschermers en milieuactivisten om het leven: 65. In Mexico ligt het aantal bevestigde sterfgevallen op 30, daarna volgen de Filipijnen met 29 en Brazilië met 20. ‘2020 was het slechtste jaar tot nu toe’, zegt Lourdes Castro van de Colombiaanse niet-gouvernementele organisatie Somos Defensores.

Achter de geweldsmisdrijven zitten vooral bedrijven en boeren, maar ook criminele bendes, paramilitaire groepen en rebellen. De meeste moorden op milieuactivisten waren gerelateerd aan bosbouw, gevolgd door water- en dambouwprojecten en landbouw, volgens het Global Witness-rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden