Marokko

Afrikaanse migranten bestormen Spaanse exclave Melilla

Migranten arriveerden woensdag in een opvangcentrum in Melilla, nadat ze de hekken rond de Spaanse exclave met succes hadden bestormd Beeld AP
Migranten arriveerden woensdag in een opvangcentrum in Melilla, nadat ze de hekken rond de Spaanse exclave met succes hadden bestormdBeeld AP
Arjen van der Ziel

Zo’n 2500 migranten hebben woensdagochtend geprobeerd over hoge hekken te klimmen bij de Spaanse exclave Melilla aan de Marokkaanse kust. Een kleine 500 mensen slaagden er daarbij in de exclave binnen te komen. Volgens de lokale Spaanse autoriteiten werden de Marokkaanse grenswachten overweldigd door het plotselinge grote aantal migranten, die stokken bij zich hadden en met stenen gooiden.

Enkele tientallen mensen raakten gewond, zowel migranten als Spaanse agenten. Volgens de autoriteiten draaiden de migranten, die afkomstig zouden zijn uit landen ten zuiden van de Sahara, onder meer schroeven in hun schoenzolen om over de ongeveer zes meter hoge hekken te klimmen. Op videobeelden van Spaanse media is te zien hoe migranten uitgelaten de exclave binnen renden.

Melilla en Ceuta, twee Spaanse steden aan de Marokkaanse kust, zijn overblijfselen uit de koloniale tijd. Rond de exclaves ontstaat geregeld wrijving, vooral als grote groepen migranten langs deze weg naar Europa proberen te komen. De grenzen zijn beveiligd met hekken, uitkijktorens en camera’s.

In mei vorig jaar verergerde een bestorming van Ceuta de al bestaande diplomatieke spanning tussen Marokko en Spanje. Rond de 10.000 migranten bereikten toen wadend, zwemmend en met rubberboten de exclave. Madrid beschuldigde de Marokkaanse autoriteiten er destijds van dat ze de migranten bewust hadden doorgelaten. Marokko zou de Spanjaarden zo onder druk hebben willen zetten in hun ruzie over de Westelijke Sahara, een gebied aan de zuidwestkant van Marokko, waar Spanje tot 1975 de dienst uitmaakte. Het Marokkaanse leger is daar verwikkeld in een conflict met de rebellenbeweging Polisario.

Lees ook:

Spanje wil geen Marokkaanse viskwekerijen in zijn wateren

Spanje wil de relatie met Marokko het liefst goed houden. Maar Rabat maakt het Madrid moeilijk.

Met migranten zet Marokko buurland Spanje onder druk

Een run van migranten op de Spaanse stad Ceuta, lijkt Marokko uit te komen. Zo kan Rabat druk uitoefenen op Spanje, waar extreem-rechtse partijen profiteren van de moeilijk beheersbare instroom.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden