Ranglijst Christenvervolging

Afghanistan verdringt Noord-Korea als grootste christenvervolger

Afghanen staan in de rij voor gratis brood in Kaboel.  Beeld EPA
Afghanen staan in de rij voor gratis brood in Kaboel.Beeld EPA

Na de val van Kaboel maakt het talibanregime christenen het leven volledig onmogelijk. Daardoor staat Afghanistan nu bovenaan de wereldwijde Ranglijst Christenvervolging.

Lodewijk Dros

Talibanstrijders gaan in Afhanistan van deur tot deur om christenen op te sporen en te executeren, aldus de opstellers van de lijst, de hulporganisatie voor vervolgde christenen Open Doors. Afghanistan telde afgelopen zomer, voor de val van Kaboel, nog zo’n 10.000 christenen, vooral bekeerlingen uit de islam. In de strenge islaminterpretatie van de taliban staat op geloofsafval de doodstraf. Een aantal christenen heeft de wijk genomen naar opvangkampen in aangrenzende landen.

“Christenen zijn de kanarie in de kolenmijn”, zegt Open Doors-directeur Maarten Dees. Andere religieuze minderheden treft hetzelfde lot. De machtsovername in Afghanistan heeft volgens Dees ook elders weerslag op de geloofsvrijheid. “Die leidde in Nigeria tot een opleving van aanvallen tegen christenen. Extremisten vermoordden daar in 2021 4650 christenen, een kwart meer dan het jaar daarvoor.” Daardoor steeg het Afrikaanse land van de negende naar de zevende plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Qatar is opvallende stijger

Op de lijst valt het grote aantal islamitische landen op, waaronder Marokko en Turkije. Opvallende stijger is Qatar, waar dit jaar het wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden. Huiskerken mochten daar na een lockdown niet open, bekeerlingen uit de islam hebben overheidsvervolging en geweld te vrezen.

Het communistische China, op nummer 17, heeft de greep op christenen versterkt door de inzet van nieuwe technologie. Daarmee gaat het de gangen van gelovigen en hun kerken nauwgezet na. Volgens Dees kijken landen die nu al slechter scoren dan China, zoals India (10) en Myanmar (12), begerig naar de Chinese digitale technologie, om hun nationele eenheid met één religie te verdedigen tegen ‘verscheidenheid’.

Volgens Open Doors konden 360 miljoen christenen wereldwijd in 2021 hun geloof niet in vrijheid uiten, 20 miljoen meer dan het jaar ervoor. Een dieptepunt, zegt Dees.

Het communistische Noord-Korea voerde de ranglijst van minst verdraagzame landen twintig jaar lang onafgebroken aan. De situatie is daar niet verbeterd, integendeel, maar het land wordt overtroefd door de nummer twee van vorig jaar, het islamitische Afghanistan.

Lees ook:

De coronacrisis heeft de positie van religieuze minderheden verslechterd, meldde de internationale rooms-katholieke hulporganisatie Kerk in Nood vorig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden