Amnesty

Afghanistan pakt klokkenluiders op die misbruik jongens aan de kaak stellen

Kinderen kijken uit een raam in de Afghaanse hoofdstad Kabul.Beeld Reuters

Mensenrechtenorganisaties hebben de Afghaanse regering opgeroepen tot ‘onmiddellijke vrijlating’ van twee activisten die vermoedelijk grootscheeps seksueel misbruik van jongens onthulden. 

Beide activisten vertelden eerder deze maand aan de Britse krant The Guardian en de Afghaanse tv-zender Tolo over misbruik van honderden jongens in de provincie Logar, ten zuiden van de hoofdstad Kabul. Toen de twee donderdag op weg waren naar een afspraak met de ambassadeur van de Europese Unie in Kabul, om hem in te lichten over het schandaal, werden ze opgepakt door de Afghaanse veiligheidsdienst NDS.

“Ze lopen het risico te worden gemarteld of mishandeld”, waarschuwt activiste Samira Hamidi van Amnesty International. “In plaats van hun te straffen voor het aan de kaak stellen van deze afschuwelijke misdaden, zouden de autoriteiten hun moeten prijzen voor hun werk.”

Musa Mahmudi en Ehsanullah Hamidi, beiden bekende mensenrechtenactivisten uit Logar, ontdekten op een Facebook-pagina die nu niet meer online is, ruim honderd video’s waaruit het seksueel misbruik zou blijken. Ruim vijfhonderd jongens werden volgens hen misbruikt door onderwijzers, oudere medescholieren, overheidsfunctionarissen en leden van hun eigen familie. Sommige van de jongens zouden later zijn vermoord door verwanten, omdat de eer van de familie was geschonden. Vlak voor zijn arrestatie vertelde Mahmudi aan Amnesty dat hij werd gevolgd en met de dood bedreigd, vanwege het ‘bezoedelen van de eer van de mensen in Logar’.

Afghanistan kent een lange traditie van zogeheten bacha bazi, letterlijk ‘spel met jongens’. Volwassen mannen eigenen zich daarbij een jonge, nog baardloze jongen toe als seksslaaf. De jongen moet verkleed als meisje dansen en wordt seksueel misbruikt. Het is een eeuwenoud gebruik in Centraal-Azië, dat voortleeft in Afghanistan, waar door conservatieve leefregels vrouwen vrijwel onbereikbaar zijn voor mannen. Voor machtige Afghanen is het bezit van een bacha vaak ook een statussymbool.

Bacha bazi is sinds 2017 expliciet verboden in het Afghaanse wetboek van strafrecht. Wie zich er schuldig aan maakt, kan een celstraf krijgen die kan oplopen tot vijf jaar. En president Ashraf Ghani, zelf afkomstig uit Logar, liet dinsdag weten dat hij opdracht heeft gegeven tot een grondig onderzoek naar wat er aan de hand is in Logar.

Sommige politici stemden daarmee in en drongen aan op een effectievere bestrijding van seksueel misbruik. Maar anderen reageerden kwaad, omdat de beschuldigingen het land in een kwaad daglicht stellen. En de Taliban, die zelf in door hen beheerste gebieden vaak hard optreden tegen bacha bazi, noemden het schandaal typisch voor wanpraktijken onder president Ghani.

Intussen stelde de veiligheidsdienst NDS dinsdag in een verklaring dat de beide mensenrechtenactivisten het misbruik hebben verzonnen. De twee zouden met de beschuldigingen zijn gekomen om ‘hysterie’ te veroorzaken en asiel aan te kunnen vragen in het buitenland. Volgens de NDS zijn de activisten, vanwege de bedreigingen aan hun adres, overgebracht naar ‘een veilige plek’.

Lees ook:

Van kind tot seksspeeltje van de politie

Onder de Taliban nam het gebruik van jongens als seksslaaf af in Afghanistan. Nu is deze praktijk weer in opmars.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden