Afghanistan claimt succes in strijd tegen terreurgroep IS

Gevangengenomen IS-strijders op 17 november 2019 in de Afghaanse stad Jalalabad. Volgens de regering  hadden zij zich overgegeven. Beeld REUTERS
Gevangengenomen IS-strijders op 17 november 2019 in de Afghaanse stad Jalalabad. Volgens de regering hadden zij zich overgegeven.Beeld REUTERS
Arjen van der Ziel

De wankele Afghaanse regering heeft een succes geclaimd in de strijd tegen de lokale tak van terreurgroep Islamitische Staat. Volgens de autoriteiten arresteerden veiligheidstroepen zaterdag IS-kopstuk Aslam Farooqi, ook bekend als Abdullah Orakzai. Hij zou sinds een jaar de leider van de Afghaanse tak van IS zijn geweest.

De Afghaanse geheime dienst belooft binnen enkele dagen met meer details te komen over de arrestatie van Farooqi, die zou zijn opgepakt samen met negentien andere IS’ers, onder wie twee commandanten. Volgens de dienst zat Farooqi achter een aanslag eind vorige maand op een Sikh-tempel in de hoofdstad Kaboel, waarbij zeker 25 mensen omkwamen.

IS is in Afghanistan vooral actief in de oostelijke provincies Kunar en Nangarhar, bij de grens met Pakistan, en in Kaboel en enkele andere steden. De terreurgroep pleegt geregeld aanslagen en wordt bestreden door zowel de Taliban als door Afghaanse regeringstroepen, gesteund door de Verenigde Staten.

Als Afghaanse troepen inderdaad Farooqi en twee van zijn commandanten hebben opgepakt, is dat een opsteker voor de Amerikaanse regering, die de omstandigheden probeert te scheppen voor een terugtrekking. Daartoe sloten de Amerikanen onlangs een vredesakkoord met de Taliban. Kern daarvan is dat de Taliban toezeggen dat terreurgroepen als Al-Qaida en IS het land niet langer mogen gebruiken als uitvalsbasis. In ruil daarvoor beloven de VS een aftocht van de Navo-macht, die nu zo’n 16.000 militairen telt.

Maar die deal wordt ondermijnd door IS-geweld, een giftig politieke machtsstrijd in Kaboel en geharrewar tussen de Afghaanse machthebbers en de Taliban over toekomstige onderlinge Afghaanse besprekingen en een gevangenenruil. Washington dreigde vorige maand een miljard van de hulp aan Afghanistan te schrappen als de machthebbers hun zaakjes niet op orde krijgen.

Lees ook:

Afghaanse presidenten moeten stoppen met geruzie als ze nog hulp van de VS willen

In een poging om de vredesdeal met de Taliban te redden, dreigt de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken hulp aan Afghanistan stop te zetten.

Afghanistan heeft twee presidenten, de politieke vete bedreigt de vredesdeal

Afghanistan beleefde maandag tegelijkertijd twee inauguraties van een president. De vete tussen de twee bedreigt het vredesakkoord met de Taliban.

Vrede of niet, Trump wil de Amerikanen weg hebben uit Afghanistan

Amerika probeert met de ondertekening van een vredesdeal met de Taliban morgen een aftocht uit Afghanistan te organiseren. Dat veroorzaakt ongerustheid in Kaboel. ‘Men begint rekening te houden met het ergste scenario.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden