InterviewVrouwenrechten

Advocate Azza Soliman blikt terug op 2020. ‘Egyptische vrouwen durven nu op te staan tegen invloedrijke mannen’

Advocate Azza Soliman (rechts) strijdt voor vrouwenrechten en tegen seksueel misbruik en geweld.  Beeld Hollandse Hoogte / René Clement
Advocate Azza Soliman (rechts) strijdt voor vrouwenrechten en tegen seksueel misbruik en geweld.Beeld Hollandse Hoogte / René Clement

Correspondenten blikken terug op een bijzonder jaar, met mensen die de belangrijkste ontwikkelingen in hun land aan den lijve ondervonden. Vandaag: advocate Azza Soliman stond in de frontlinie bij twee baanbrekende Egyptische rechtszaken over seksueel misbruik.

Het huis van Azza Soliman in Cairo is opvallend kleurrijk, met schilderijen aan de muur en kussens in verschillende kleuren op de bank. “Het zijn de kleine dingen die mij op de been houden met alle lelijkheid om mij heen waar ik tegen strijd. Mijn huis moet humaan zijn, een plek waar ik tot rust kom”, zegt Soliman, terwijl ze naar de planten in de woonkamer wijst.

Enige sereniteit is nodig, want Soliman kende een stressvol jaar. In haar eigen werk als advocate, maar ook door het steeds repressievere klimaat in Egypte. Bekenden van haar werden gearresteerd, zoals recent toen de directeur en twee medewerkers van het Egyptian Initiative for Personal Rights werden opgepakt, een van de laatste onafhankelijke mensenrechtenorganisaties in Egypte. Dat hakte erin: “Ik had enorme last van mijn tanden en kiezen die maar niet wegging. Een scan bij de tandarts liet zien dat alles in orde was en dat de pijn puur door de stress kwam.”

Bewustzijn creëren

In haar eigen werk boekte ze, ondanks tegenstand en intimidatie, juist een van haar grotere successen sinds ze in 1995 het Center for Egyptian Women’s Legal Assistance opende om juridische ondersteuning te bieden aan slachtoffers van misbruik en huiselijk geweld.

Belangrijk was de zaak tegen Ahmed Bassam Zaki, een student en veelpleger van seksueel misbruik op de prestigieuze Amerikaanse Universiteit in Caïro. Soliman zette zich belangeloos in voor de slachtoffers. “Het waren kwetsbare vrouwen die ik wilde helpen, die niet zomaar met hun verhaal naar hun ouders durven te stappen. Aan zulke zaken werk ik met heel mijn hart, dat voelen ze”, vertelt Soliman. Mede door haar toewijding durfden de jonge vrouwen hun ervaringen met de aanklager te delen, en zit Zaki nu vast.

“Dat zóveel vrouwen zich zó openlijk durfden uit te spreken was heel bijzonder en zal ik nooit vergeten. Dat is zo’n belangrijke stap geweest in het creëren van bewustzijn.”

Schandaal

En daar bleef het niet bij. In het chique Fairmont hotel werd tijdens een feest in 2014 een jonge vrouw gedrogeerd en door meerdere mannen verkracht in een hotelkamer. Beelden daarvan met duidelijk herkenbare daders werden verspreid, waardoor zes jaar na dato alsnog vijf van de negen verdachten werden opgepakt. Ook hierbij stond Soliman het slachtoffer en getuigen bij. “Dit ging om daders uit de hoogste sociale klasse met veel connecties die dachten hiermee weg te komen, maar het is voor hen een immens schandaal geworden.”

2020 voelt voor Soliman als een doorbraakjaar. “Door deze gebeurtenissen is de Egyptische #MeToo-beweging ontstaan waarbij jonge vrouwen naar voren durven te stappen. De geprivilegieerde mannen die zich zo lang onaantastbaar waanden en met dit gedrag doorgingen, komen er niet meer mee weg. Dat is een van de grootste gebeurtenissen dit jaar en het motiveert enorm om mijn werk te blijven doen.”

Persoonlijke offers

Daarvoor brengt ze persoonlijke offers, want als activistisch advocate is ze niet geliefd bij de autoriteiten. Vier jaar geleden werd haar bankrekening bevroren en kreeg ze een reisverbod. “Daardoor mis ik een groot deel van mijn inkomen en kan ik niet op reis. Vroeger gaf ik veel workshops in het buitenland. En doordat ik geen eigen bankrekening meer heb, is het lastiger om op projectbasis te werken voor grote organisaties.” Daarbij zijn er meerdere haatcampagnes tegen haar gevoerd in de media.

Maar toegeven aan de druk om te stoppen, komt niet in haar op. Voor haar inspanningen ontving Soliman eerder deze maand de Franco-German Prize for Human Rights, een gezamenlijke prijs van Frankrijk en Duitsland voor mensen die zich inspannen voor mensenrechten. “Deze prijs heeft voor mij een extra betekenis: ‘Ik ben niet alleen’, zo voelt het.”

Lees ook:

Egyptische vrouwen komen online in actie tegen seksueel geweld

Nadat op sociale media verhalen werden gedeeld over een 21-jarige student die meer dan honderd vrouwen en meisjes seksueel zou hebben geïntimideerd, aangerand of verkracht, ontstond in Egypte onlineprotest tegen het vele seksuele geweld in het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden