Rituele slachting

Advies aan EU-hof: zet streep door verbod onverdoofd slachten

Geslachte schapen in een slachthuis in Arnhem voor het islamitische Offerfeest.  Beeld ANP
Geslachte schapen in een slachthuis in Arnhem voor het islamitische Offerfeest.Beeld ANP

Een verbod op onverdoofd slachten zoals dat in Vlaanderen geldt mag niet volgens het Europees recht. Dat vindt de advocaat-generaal, die het Hof van Justitie van de Europese Unie adviseert.

Joodse en islamitische organisaties zijn naar het hof gestapt om het verbod, dat sinds 2019 van kracht is, van tafel te krijgen. Zij slachten zonder verdoving omdat hun religie dat voorschrijft. Ze beroepen zich op de vrijheid van godsdienst om dat te blijven doen.

De advocaat-generaal wijst erop dat de EU-regels een uitzondering maken voor religieuze riten, ook al staat "buiten kijf dat vasthouden daaraan vaak moeilijk te rijmen valt met moderne opvattingen over dierenwelzijn". En ook al betekent dat dat het dier meer "pijn, spanning of lijden" te verduren heeft.

Het hof volgt vaak het advies van de advocaat-generaal. De conclusie van het hof kan ook gevolgen hebben voor Nederland, waar de Tweede Kamer zich opnieuw gaat buigen over een soortgelijk verbod.

Lees ook:

Slachterijen naar de rechter wegens slachtverbod rond offerfeest

Acht slachterijen houden in hun plan van aanpak onvoldoende rekening met de coronaregels, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

130 dierenartsen: Erken gewoon de verschrikkingen van rituele slacht

“Bedwelming(= verdoving) is wettelijk verplicht”, schreven de dierenartsen in 2018.“Het behoedt dieren voor onnodige pijn en stress.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden