Keniaans plastic

Activisten vrezen dat Kenia plasticdump wordt door handelsdeal met VS

Een achtjarige meisje loopt in 2015, voordat het plasticzakkenverbod van kracht werd, over een vuilstortplaats bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Beeld AP
Een achtjarige meisje loopt in 2015, voordat het plasticzakkenverbod van kracht werd, over een vuilstortplaats bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi.Beeld AP

Nu Kenia een handelsakkoord wil sluiten met de Verenigde Staten, zou het daarvoor mogelijk het verbod op plastic zakken moeten opheffen. Activisten vrezen voor terugkeer van plasticplaag.

Een van de grootste successen in Kenia van de laatste jaren, is het verbod op plastic zakken, die een ware plaag vormden. Nu lijkt de Amerikaanse olie-industrie dat succes te willen ondermijnen door de regering in Washington te vragen het plasticverbod onderdeel te maken van handels­besprekingen tussen de VS en Kenia.

The New York Times wist de hand te leggen op een brief over de kwestie van de Amerikaanse Chemische Raad (ACC), waarin de oliemaatschappijen zijn vertegenwoordigd. Daarin staat: “Door het handelspact kan Kenia in de toekomst dienen als een centrum om andere markten in Afrika te voorzien van Amerikaanse chemicaliën en plastic.”

Duurzame zakken van milieuvriendelijke materialen

Kenia is een van de landen in Afrika die vooroplopen in de strijd tegen plasticvervuiling. Hoge boetes en enthousiasme onder de bevolking zorgden ervoor dat het verbod uit 2017 goed wordt nageleefd. Bovendien ontstond een alternatieve markt om duurzame zakken te maken van milieuvriendelijke materialen.

Voorheen werden plastic zakken en zakjes bij gebrek aan adequate vuilnisophaaldiensten meestal op straat gedumpt. Ook verstopten ze rivieren, die daardoor buiten hun oevers traden. In steden, waar vee vaak op vuilnishopen zoekt naar voedsel, haalden dierenartsen soms wel veertig plastic zakken uit een koe. De wind voerde de flinterdunne zakken zelfs mee tot in woestijngebieden. Zuurstokroze, mintgroen en hemelsblauw wapperen ze daar aan struiken en bomen, wat ze in West-Afrika de bijnaam ‘Fleurs du Sahel’ opleverde: woestijnbloemen.

“Kenia heeft veel bereikt in de oorlog tegen plasticvervuiling”, reageert de Keniaan Fredrick Njehu van Greenpeace Afrika. “Sinds een paar maanden mogen ook geen plastic flessen meer worden meegenomen in ­natuurgebieden en wildparken.” Hij vreest dat als de Amerikaanse olie-industrie haar zin krijgt, Kenia een dumpplaats voor plastic wordt.

‘Geen geheime deal’

De Keniaanse minister van handel, Betty Maina, ontkent dat er een geheime deal is met de VS over plastic. “Er is niet zo’n voorstel naar de onderhandelingstafel gebracht. Wij willen, geleid door Keniaanse wetten, met de VS onderhandelen”, zei ze tegen een lokale krant.

Ondanks deze woorden maken milieuactivisten zich grote zorgen. Tenslotte ontkomt niemand aan de trots van de Keniaanse regering over de handelsbesprekingen met de VS. Een akkoord, als dat wordt bereikt, zal de eerste bilaterale handelsovereenkomst zijn tussen een Afrikaans land en de VS en daarmee een voorbeeld voor het continent. Een ontmoeting in februari tussen de Keniaanse president Uhuru Kenyatta en Donald Trump, die maar weinig Afrikaanse leiders ontvangt, zou daarvoor de ­aanzet hebben gegeven.

Lees ook:

In Kenia kun je 37.000 euro boete krijgen voor het bezit van een plastic tasje

Kenianen gebruiken 100 miljoen plastic tasjes per jaar. Draconische boetes moeten het gebruik uitbannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden