Onafhankelijkheid

Activist Edward Leung na vier jaar vrijgelaten in Hongkong

Edward Leung in 2016 in Hongkong. Beeld AFP
Edward Leung in 2016 in Hongkong.Beeld AFP

Edward Leung, de 30-jarige activist en voorstander van de onafhankelijkheid van Hongkong, is na vier jaar gevangenisstraf vrijgelaten. Dat hebben de autoriteiten woensdagochtend laten weten. Wel blijft hij onder toezicht staan.

Buitenlandredactie

Leung was een rijzende ster binnen de protestbeweging in Hongkong. De activist, een afgestudeerde filosoof, werd in 2018 veroordeeld wegens geweldpleging tegen de politie tijdens een demonstratie in 2016.

Voor zijn arrestatie was hij woordvoerder van de pro-onafhankelijkheidsgroep Hong Kong Indiginous en stelde zich in 2016 verkiesbaar voor de Hongkongs Wetgevende Raad, een soort parlement. HIj werd door de Hongkongse overheid van deelname uitgesloten wegens zijn gedachtengoed. Leung pleitte er onder meer voor om alle banden met China te verbreken, terwijl het Chinese vasteland de afgelopen jaren juist steeds invloed uitoefent in Hongkong.

Na zijn vrijlating plaatste Leung een bericht op Facebook, waarin hij liet weten dat hij is herenigd met zijn familie, ‘om met hen het normale leven voort te zetten'. Hij meldt dat hij zal stoppen met het gebruik van sociale media en dat hij niet van plan is met de media te praten. Een uur nadat hij de verklaring online zette, was zijn Facebookprofiel verwijderd.

De protestbeweging die Leung mede aanwakkerde werd in 2019 hardhandig de kop in gedrukt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden