Ontgroening

Achttien Belgische studenten om ontgroeningsdrama voor de rechter

Advocaat Tom Overbeeke komt aan in de rechtbank van Hasselt tijdens de zaak tegen de studenten van vereniging Reuzegom.  Beeld BELGA
Advocaat Tom Overbeeke komt aan in de rechtbank van Hasselt tijdens de zaak tegen de studenten van vereniging Reuzegom.Beeld BELGA

Achttien leden van de Vlaamse studentenclub Reuzegom moeten voor de rechter verschijnen vanwege een dodelijk ontgroeningsdrama in Leuven eind 2018.

Een toen 20-jarige student overleed na dertig uur van vernederingen en afzien. De achttien betrokkenen worden schuldig geacht aan onder meer onopzettelijke doding, mensonterende behandeling en het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, heeft de raadkamer in Hasselt bepaald.

Student Sanda Dia uit het Antwerpse Edegem overleed in december 2018 aan meervoudig orgaanfalen, twee dagen nadat hij na een lang ontgroeningsritueel onderkoeld naar het ziekenhuis was gebracht. Tijdens de ontgroening, die begon in Leuven en werd voortgezet in een blokhut in Vorselaar, moest het slachtoffer naast veel alcohol nuttigen onder meer urenlang in ijskoud water zitten en liters vissaus drinken.
De studentenclub werd kort daarna ontbonden.

Na een eerste tuchtrechtelijk onderzoek in 2019 kregen de betrokken studenten een taakstraf en moesten ze een paper schrijven. Er kwam veel kritiek op deze lichte straf. In februari besloot de Katholieke Universiteit van Leuven na strafrechtelijk onderzoek door het OM van Belgisch Limburg een aantal van de studenten tijdelijk of voorgoed van inschrijving uit te sluiten.

Tegen de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank kunnen de studenten nog in hoger beroep gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden