Verenigde Staten

Abortus is nu in bijna alle gevallen verboden in de staat Oklahoma

Gouverneur Kevin Stitt in april, bij het tekenen van een eerdere, strenge abortuswet. Beeld AP
Gouverneur Kevin Stitt in april, bij het tekenen van een eerdere, strenge abortuswet.Beeld AP
ANP

De Republikeinse gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma, Kevin Stitt, heeft een wet ondertekend die abortus verbiedt vanaf bevruchting. Daardoor zijn met onmiddellijke ingang nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal geworden. Vorige week had het parlement al in grote meerderheid gestemd voor de wetgeving, die met stip de strengste van het land is.

Iedereen die een abortus uitvoert of ‘bewust bezig is met gedrag dat de uitvoering of aansporing van een abortus helpt of aanmoedigt’, is strafbaar onder de wet. Ook wie betaalt of zelfs maar van plan is te betalen voor een abortus, is strafbaar. Een ander bijzonder aspect van de nieuwe wet is dat burgers rechtszaken kunnen aanspannen tegen mensen of organisaties die een abortus uitvoeren of daar naar streven.

Het beëindigen van een ​​buitenbaarmoederlijke zwangerschap valt niet onder de anti-abortuswet. Zwangerschappen veroorzaakt door verkrachting of incest mogen echter niet worden afgebroken, tenzij van zulke incidenten al eerder aangifte was gedaan bij de politie.

Roe versus Wade, 1973

Begin mei nam Oklahoma al een wet aan die abortus na zes weken zwangerschap illegaal maakt. Die ging het parlement bij nader inzien niet ver genoeg. Een dag eerder was bekend geworden dat het Amerikaanse Hooggerechtshof voornemens is de baanbrekende uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven, waardoor in elke staat ten minste één kliniek moest bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.

Als het hof de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet, en onder welke voorwaarden, mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Maar er zijn ook staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op abortus garandeert.

Lees ook:

Met de abortusuitspraak laait de politieke discussie over het apolitieke Hooggerechtshof weer op

De uitgelekte concept-uitspraak over abortus zet de discussie over het gezag van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten op scherp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden