I.M.Ex-president Algerije

Abdelaziz Bouteflika (1937-2021): boegbeeld van ‘de Macht’ in Algerije

Abdel­aziz Bouteflika in 2012. Beeld EPA
Abdel­aziz Bouteflika in 2012.Beeld EPA
Redactie Trouw

De Algerijnse oud-president Abdel­aziz Bouteflika is op 84-jarige leeftijd overleden. Bouteflika was bijna twintig jaar aan de macht en trad in 2019 af, onder druk van het leger en na wekenlange protesten. De Algerijn had een broze gezondheid. In 2013 kreeg hij een beroerte en sindsdien was Bouteflika aan een rolstoel gekluisterd. Hij verscheen nog maar zelden in het openbaar.

Bouteflika was een boegbeeld van Le pouvoir (‘de Macht’), zoals het regime in Algerije genoemd wordt. Dat bestaat vooral uit een corrupte kliek oud-strijders uit de onafhankelijkheidsoorlog tegen Frankrijk (1954-1962) en hun familieleden en beschermelingen. Toen Bouteflika in 1999 president werd, ging Algerije gebukt onder een burgeroorlog. Met een keiharde aanpak van islamistische rebellen en een nationaal verzoeningsplan wist Bouteflika het geweld grotendeels de kop in te drukken.

Na zijn aftreden startten de autoriteiten een groot corruptieonderzoek, mede om aan de roep om democratische en economische hervormingen tegemoet te komen. Dat leidde tot celstraffen voor hoge functionarissen, onder wie de broer van Bouteflika, Saïd, die zijn adviseur was en gold als een machtig figuur binnen het regime. (ANP/Trouw)

Lees ook:

Oneerlijke verkiezingen gaan niks veranderen in Algerije

De Algerijnse president Tebboune wil met verkiezingen zaterdag zijn legitimiteit vergroten. Maar hij draait tegelijk de duimschroeven aan. Belangrijke oppositiegroepen boycotten de stembusgang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden