Ramp
Aardbeving drijft spanning op tussen Turken en Syrische vluchtelingen
De zware aardbeving van een week geleden heeft de spanningen tussen Turken en Syrische vluchtelingen in Turkije opgedreven. Sommige Turken beschuldigen Syriërs van plunderingen. Ook leven er onder Turken zorgen over de komst van nieuwe Syrische vluchtelingen. Dakloos geworden Syriërs melden dat ze uit opvangkampen zijn gegooid. Slogans als ‘Syriërs naar Syrië’ en ‘Verwijder Syriërs uit de steden’ waren maandag enige tijd trending op Twitter.
“We gaan niet meer kijken op plekken waar reddingswerk wordt gedaan, omdat mensen tegen ons beginnen te schreeuwen en duwen als ze ons Arabisch horen spreken”, vertelde een Syriër aan persbureau Reuters. Om spanningen te voorkomen, runt een Syriër in de stad Mersin een opvangcentrum voor alleen landgenoten. Met instemming van de autoriteiten houdt hij de Syriërs apart van opvangplekken voor Turken. “Er is een verschil in cultuur, in de manier van leven, in taal. Deze scheiding kan veel problemen voorkomen.”
Spanningen zijn niet nieuw
In Turkije wonen bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen, die zijn gekomen nadat in het buurland in 2011 een burgeroorlog uitbarstte. Velen leven in de streek langs de grens met Syrië, waar de beving ernstig heeft toegeslagen. Zo wonen in de zwaar getroffen Turkse stad Gaziantep een half miljoen Syriërs, die een kwart van de bevolking uitmaken. De spanningen over hun aanwezigheid zijn niet nieuw, maar zijn verergerd door de ramp.
De Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Çavusoglu verzekerde maandag dat er geen nieuwe Syrische vluchtelingen naar het land komen. “We zullen dat niet toestaan”, aldus Çavusoglu. “Daar is geen sprake van.”
Intussen werden er maandag nog enkele overlevenden onder het puin gevonden, maar de hoop dat er nog aanzienlijke aantallen zullen worden gered begon te vervliegen. De autoriteiten en hulporganisaties verleggen de aandacht inmiddels steeds meer naar het opruimen van de puinhopen. Het dodental liep op tot meer dan 37.000, waarvan ruim 31.000 in Turkije en zo’n 6000 in Syrië. En die aantallen gaan zeker nog verder stijgen.
De totale schade veroorzaakt door de beving wordt door de Turkse ondernemersorganisatie Türkonfed geschat op ruim 78 miljard euro. Dat is aanzienlijk meer dan officiële ramingen tot nu toe, en is gebaseerd op een statistische vergelijking met een soortgelijke zware beving in 1999 in het noordwesten van Turkije.
Lees ook:
De kleine Sebahat begraaft haar moeder, vader en broertje in Antakya
Op de begraafplaats in het Turkse Antakya is het een komen en gaan van rouwende families. Er is niet genoeg ruimte om alle doden te bergen. Daarom is er naast de snelweg provisorisch een nieuwe begraafplaats aangelegd.
Correspondent Ingrid Woudwijk slaapt in haar auto. ‘Hier in Antakya is geen gebouw meer veilig’
Correspondent Ingrid Woudwijk doet verslag vanuit het rampgebied in Zuidoost-Turkije. Hoe is dat? Ze slaapt in haar auto. ‘Hier in Antakya, bijna vierhonderdduizend inwoners groot, is geen gebouw meer veilig.’