Virus

Aantal mensen besmet met apenpokken verdrievoudigd in een week

null Beeld AP
Beeld AP

De verspreiding van het apenpokkenvirus lijkt te versnellen. Inmiddels zijn 780 gevallen bevestigd in 27 Europese en andere landen waar de ziekte normaal niet voorkomt, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

ANP

Het gaat om een verdrievoudiging in een week tijd. Het virus dook begin mei op in Engeland. De meeste besmettingen komen voor in het Verenigd Koninkrijk (207), gevolgd door Spanje (156) en Portugal (138). In Nederland waren op 2 juni veertig infecties bekend.

Na een besmetting met het apenpokkenvirus herstellen de meeste mensen binnen drie tot vier weken. Het virus wordt overgedragen via nauw contact. De eerste symptomen zijn koorts, gezwollen lymfeklieren en huiduitslag. De WHO houdt er rekening mee dat de ziekte zich verder uitbreidt, maar verwacht geen wereldwijde epidemie.

Verloop van de ziekte

Een besmetting met het apenpokkenvirus verloopt over het algemeen vrij mild, naar het kan soms ook fataal aflopen. Vooral in West-Afrika, waar het virus van origine rondgaat, overlijden er soms mensen aan. In Nederland is niemand aan het virus overleden.

Iedereen kan apenpokken krijgen door nauw (huid)contact met iemand die het virus bij zich draagt. In Nederland heeft deze uitbraak tot nog toe overwegend mannen getroffen die wisselende seksuele contacten hebben gehad met andere mannen. Een deel van de besmettingen is te herleiden naar een uitbraak op het Belgische festival Darklands, een fetisjevenement.

Lees ook:
Nog veel onbekend over apenpokken: ‘De ziekte is wél gevaarlijk’

Moeten we ons zorgen maken om de apenpokken? Het verloop is vaak mild, toch is het advies om 21 dagen in quarantaine te gaan terecht, vindt viroloog Marion Koopmans: de ziekte is wél gevaarlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden