Vergrijzing

Aantal geboortes in Japan zakt naar nieuw dieptepunt

null Beeld ANP / AFP
Beeld ANP / AFP

Het aantal geboortes in Japan is vorig jaar opnieuw afgenomen. In 2022 werden volgens Japanse media net iets minder dan 800.000 baby’s geboren, voor het eerst sinds het begin van de metingen in 1899 en elf jaar eerder dan de regering had verwacht.

Redactie Trouw

Japan heeft een van de snelst vergrijzende bevolkingen ter wereld en er sterven al jaren meer mensen dan dat er baby’s worden geboren. In 2022 stierf een recordaantal van bijna 1,6 miljoen mensen. Het aantal geboortes neemt in Japan al zeven jaar op rij af. Voorlopige cijfers laten zien dat er in 2022 een afname was van 5,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen de daling op 3,4 procent lag.

Gevolgen van de coronapandemie

Dat er nog minder baby’s worden geboren, komt vermoedelijk door de gevolgen van de coronapandemie en doordat Japanners steeds vaker op latere leeftijd trouwen. Daarnaast blijft Japan een van de duurste landen ter wereld om kinderen op te voeden. De Japanse regering treft al jaren maatregelen in een poging om het geboortecijfer omhoog te krijgen, bijvoorbeeld extra uitkeringen voor gezinnen.

Premier Fumio Kishida ging vorige maand, bij de opening van het parlementaire jaar, in op de weinige geboortes in Japan. “Het is nu of nooit als het gaat om beleid met betrekking tot geboortes en opvoeding”, verklaarde hij. De premier sprak van “een kwestie die niet langer kan wachten” en zei dat hij het budget voor beleid wil verdubbelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden