Besmettingen

Aantal ebolabesmettingen in Oeganda neemt snel toe

Artsen zonder Grenzen zet in allerijl een behandel- en isolatiecentrum in Mubende op om patiënten met ebola te kunnen behandelen. Beeld AFP
Artsen zonder Grenzen zet in allerijl een behandel- en isolatiecentrum in Mubende op om patiënten met ebola te kunnen behandelen.Beeld AFP

De uitbraak van ebola in Oeganda heeft aan zeker 21 mensen het leven gekost. Een aantal andere doden wordt nog onderzocht op het virus.

Erik van Zwam

Vermoedelijk is er al sprake van 34 besmettingen. Het epicentrum van de uitbraak ligt in Mubende, zo’n 150 kilometer westelijk van de hoofdstad Kampala.

Ook in andere plaatsen zijn verdachte gevallen. De vrees is dat de dodelijke ziekte zich verspreidt naar Kampala, dat via de grote weg met Mubende is verbonden. Inmiddels is een reisverbod ingesteld voor de bewoners van Mubende.

Tot nu toe zeggen de gezondheidsautoriteiten geen besmettingen in de meer dan anderhalf miljoen inwoners tellende hoofdstad te hebben geconstateerd. Maar de incubatietijd kan variëren van 2 tot 21 dagen, waardoor de ziekte onder de radar Kampala al bereikt kan hebben.

Minder besmettelijk dan de Zaïre-variant

De ebolastreng die nu is opgedoken, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de Soedan-variant, die minder besmettelijk is dan de Zaïre-variant. Die laatste hield vanaf 2013 huis in West-Afrika, met meer dan 11.300 doden in drie jaar tijd tot gevolg. In de periode van 2018 tot en met 2020 kostte de Zaïre- variant in de Democratische Republiek Congo ruim 2250 levens.

Het is onduidelijk of de tegen het Zaïre-ebolavirus ontwikkelde vaccins even effectief zijn tegen de Soedan-variant. Normaal gesproken worden mensen die leven in de eerste ring van een besmettingsgeval, zoals familie, buren, kennissen en collega’s, onmiddellijk gevaccineerd om te voorkomen dat zij de ziekte ook krijgen. Ook medisch personeel dat met patiënten werkt, wordt preventief gevaccineerd.

De snelle groei van het aantal besmettingen dit weekend geeft reden tot zorg over de omvang van de ebola-uitbraak.

Lees ook:

Ebola kan bij genezen mensen na vele jaren weer besmettelijk worden.

Uit onderzoek van drie teams die onafhankelijk van elkaar opereerden, blijkt de bron dit keer een man die meer dan vijf jaar geleden ebola overleefde. Het virus is al die tijd slapende in hem geweest en weer actief geworden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden