Migrantencrisis

Aantal bootvluchtelingen dat Italiaans eiland Lampedusa bereikt neemt snel toe

Meer dan 400 migranten van verschillende nationaliteiten bevonden zich aan boord van een schip dat dit weekeinde voor de kust van Lampedusa onderschept werd. Beeld EPA
Meer dan 400 migranten van verschillende nationaliteiten bevonden zich aan boord van een schip dat dit weekeinde voor de kust van Lampedusa onderschept werd.Beeld EPA

De Italiaanse autoriteiten zien opnieuw een toename aan bootvluchtelingen die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken. Alleen al dit weekeinde bereikten ruim 1.400 migranten het Italiaanse eiland Lampedusa, dat tussen Noord-Afrika en Sicilië ligt. Een ngo waarschuwt dat nog enkele honderden anderen in moeilijkheden verkeren in Maltese wateren.

Redactie Trouw

Particuliere reddingswerkers hadden onlangs al gemeld dat een groot aantal migranten opnieuw de gevaarlijke oversteek naar Europa maakt. Dit gebeurt vaak vanuit Libië, met volgestouwde rubberboten en schepen.

Meer dan 400 migranten van verschillende nationaliteiten, onder wie 24 vrouwen en kinderen, bevonden zich dit weekeinde aan boord van een schip dat voor de kust van Lampedusa onderschept werd, melden de Italiaanse persagentschappen. Een andere boot van 20 meter lang, met 325 personen aan boord, werd onderschept op 13 kilometer van de kust van het eiland. Enkele honderden anderen kwamen aan met kleinere boten.

De ngo Alarm Phone, die een noodlijn beheert om migranten op zee te redden, lanceerde een hulpoproep om de passagiers van vijf andere boten te redden voor de kust van Malta, met nog eens 400 migranten aan boord. ,,De situatie is kritiek. Een reddingsoperatie is nu nodig’’, zegt de organisatie.

Oproep tot crisisberaad

Volgens een telling van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn dit jaar al ruim 10.700 migranten naar Italië gekomen. Vorig jaar, tijdens de eerste coronagolf, was het ruim de helft minder (4.100).

Rechtse partijen, waaronder regeringspartij Lega van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, waarschuwen voor duizenden illegale immigranten. Salvini riep al op tot crisisberaad met premier Mario Draghi en eist dringend maatregelen. Zelf moet de ex-minister terechtstaan omdat hij als bewindsman in 2019 weigerde om bootvluchtelingen van boord te laten gaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden