Pandemie

Aantal besmettingen met coronavirus stijgt wereldwijd sneller dan ooit

Een medewerker van de gemeentereiniging ontsmet de straat in de Indiase stad Gauhati, waar een nieuwe lockdown is afgekondigd.Beeld AP

De coronapandemie, die wereldwijd 13 miljoen geregistreerde besmettingen en meer dan 565.000 doden heeft veroorzaakt, breidt zich sinds begin juli sterk uit. Dat meldt persbureau AFP op basis van officiële cijfers.

De drie grootste dagelijkse stijgingen van nieuwe gevallen in de wereld waren zaterdag (meer dan 230.000), vrijdag (ruim 225.000) en donderdag (bijna 220.000).

Sinds 1 juli zijn bijna 2,5 miljoen nieuwe gevallen gemeld, een recordaantal sinds de uitbraak van het longvirus in december voor het eerst naar buitenkwam in China. Het aantal gemelde gevallen wereldwijd is in slechts anderhalve maand verdubbeld.

Vijf landen zijn goed voor meer dan de helft van het globale totaal: de Verenigde Staten (3,2 miljoen), Brazilië (1,8 miljoen), India (bijna 850.000), Rusland (ruim 700.000) en Peru (322.710). Europa is als continent het zwaarst getroffen als het gaat om dodelijke slachtoffers, met ruim 202.000. Het zwaarst getroffen land is de Verenigde Staten met 134.815 geregistreerde doden.

Latijns-Amerika (inclusief het Caribisch gebied) is de regio waar de ziekte nu het sterkst om zich heen grijpt, met meer dan 76.000 nieuwe gevallen geregistreerd op zaterdag. Ter vergelijking: in de VS en Canada samen ging het om 70.000 gevallen, in Azië bijna 40.000, in Afrika om 17.500 en in Europa om 16.000.

Bezoekers van Disney World in Florida, dat de afgelopen week weer opende, zijn verplicht een mondkapje te dragen. Beeld AP


Florida zet nieuw Amerikaans record 

Ook de staat Florida meldde zondag een nieuwe recordstijging van het aantal besmettingen. Volgens het ministerie van volksgezondheid aldaar kwamen er binnen 24 uur 15,299 nieuwe patiënten bij. Geen enkele andere staat in de VS meldde zo'n snelle stijging binnen een dag. Het vorige record werd vier dagen eerder gevestigd door Californië, wat inwonertal betreft de grootste staat van de VS. Florida meldde verder 514 sterfgevallen in de afgelopen week. 

Deels zijn de stijgende cijfers toe te schrijven aan dat er meer wordt getest, maar het aantal positieve testen neemt naar verhouding eveneens toe: van vijf procent positieve testresultaten vorige maand, tot 19 procent de afgelopen week. 

Artsen in de staat voorspellen een snel stijgende sterftecijfers, en maken zich zorgen om plekken waar veel mensen bijeenkomen. Zoals Disney World, het pretpark bij Orlando dat afgelopen week weer opende, ondanks protesterende werknemers. De gouverneur heeft laten weten dat de scholen volgens hem gewoon zullen openen volgende maand, ondanks het oplopende sterfte- en besmettingscijfer.

Ook worden er steeds meer vraagtekens geplaatst bij de organisatie van die Republikeinse Nationale Conventie in Jacksonville, die voor eind augustus gepland staat. Bij dit evenement is het de bedoeling dat Donald Trump door zijn partij genomineerd zal worden voor de aanstaande presidentsverkiezingen in het land. 

Lees ook: 

Het virus grijpt wereldwijd steeds onbeheersbaarder om zich heen

Het aantal coronabesmettingen wereldwijd blijft maar stijgen. Daarmee stijgt ook de kans dat het virus weer terugkeert in landen waar het nu bedwongen lijkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden