NieuwsNoorwegen

Aanslag op Noorse moskee mislukte door ingrijpen Pakistaanse ex-piloot

De  Al-Noor moskee in het Noorse Bearum is afgezet voor politieonderzoek.   Beeld Terje Pedersen / NTB Scanpix / AFP
De Al-Noor moskee in het Noorse Bearum is afgezet voor politieonderzoek.Beeld Terje Pedersen / NTB Scanpix / AFP

Een aanslag op een Noorse moskee door rechts-extremist is afgelopen zaterdag mislukt. De verdachte richtte zijn geweld tegen migranten, zoals eerder bij aanslagen in het Westen.

Erik van Zwam

De aanslag in 2011 op een zomerkamp voor tieners op het Noorse eiland Utøya kostte 77 mensen het leven. Begin dit jaar werden 51 moslims doodgeschoten in twee moskeeën in het Nieuw Zeelandse Christchurch. Begin deze maand werden 22 mensen doodgeschoten in het Amerikaanse El Paso. Zaterdagavond mislukte een aanval op een moskee in het Noorse Baerum, vlakbij Oslo.

Twee jachtgeweren en een pistool

Die laatste aanslag werd gepleegd door een man van 20 jaar met extreemrechtse opvattingen. Het Al-Noor Islamitisch Centrum werd bestormd door de man die gewapend was met twee jachtgeweren en een pistool. Hij droeg een helm en een kogelvrij vest. In de moskee waren slechts drie mannen aanwezig die het offerfeest voorbereidden dat zondag begon en waar duizend moslims werden verwacht.

Een gepensioneerde luchtmacht piloot uit Pakistan, Mohammad Rafiq was een van de drie aanwezigen in de moskee. Hij reageerde op de schoten en greep de aanvaller toen hij de moskee binnenstormde. In een gevecht wist Rafiq, zo vertelde hij het persagentschap Reuters, de Noorse man tegen de grond te werken en in bedwang te krijgen totdat de politie arriveerde. Rafiq raakte lichtgewond.

Stiefzus dood

De politie in Noorwegen kon een dag later vertellen dat de 20-jarige verdachte zijn 17-jarige stiefzus thuis had vermoord. Ook wordt hem “een poging tot terroristische daad” ten laste gelegd. Onderzoek wees uit dat de verdachte extreemrechtse opvatting heeft die gericht zijn tegen migranten. Hij zou ook een aanhanger zijn van Vidkun Quisling, de Noorse leider die tijdens de oorlog collaboreerde met de nazi’s.

Na Anders Breivik, die acht jaar geleden in Noorwegen 77 mensen doodschoot, is deze verdachte de tweede Noor die zich met geweld tegen migratie keert. Breivik richtte een bloedbad aan in het zomerkamp voor jongeren van de regerende sociaaldemocratische arbeiderspartij, die hij verantwoordelijk hield voor de aanwezigheid van de door hem verfoeide islam in Noorwegen.

Ook de aanslag in Christchurch in Nieuw Zeeland was gericht tegen moslims. Rechtsextremisten blijken zich steeds weer te richten tegen migranten, zoals ook de aanslagpleger in El Paso in Texas. Dit keer waren de slachtoffers voornamelijk Amerikaanse Mexicanen. Ook hier ging het erom de witte superioriteit te behouden door geweld tegen migranten en tegen het multiculturalisme.

Ook de aanslag vorig jaar in het Amerikaanse Pittsburgh in een synagoge had dit motief. Joden zouden migranten helpen bij het vestigen van een multiculturele samenleving, was de motivatie.

Lees ook:

‘Extreem-rechtse schutters vormen net zo’n netwerk als IS’.

Een nieuwe extreem-rechtse schietpartij vestigt de aandacht op een wereldwijd netwerk van extreme fanatici die de afgelopen tijd meer aanslagen pleegden. Ze geloven dat de wereld moet worden opgeschud opdat hij daarna opnieuw kan worden opgebouwd, zegt een onderzoeker.

Een kleine website, maar groot in rechts-extremisme.

8chan werd door rechts-extremisten gebruikt om terreurdaden aan te kondigen. Is de site zonder regels de ultieme plek voor de vrijheid waar internet ooit voor bedoeld was of is het tijd die utopie definitief te vergeten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden