Onrust
Aanhoudend protest tegen pensioenplannen in Frankrijk, meer stakingen op komst
Door het hele land protesteerden Fransen zaterdag wederom tegen de pensioenhervormingen. Maandag wordt gestemd over twee moties van wantrouwen tegen president Macron, maar die maken weinig kans.
In verschillende steden en dorpen in Frankrijk zijn zaterdag opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan uit onvrede over de pensioenhervormingen die de regering wil doorvoeren. In de Franse hoofdstad bekogelden betogers agenten en staken ze vuilcontainers in brand. De politie heeft charges uitgevoerd en traangas en het waterkanon ingezet om de menigtes uiteen te drijven.
De politie is verder onder andere in actie gekomen in Dijon, Nantes, Brest en Bordeaux, waar met traangas is geschoten. Zo'n 170 mensen werden opgepakt, van wie 120 in Parijs. Demonstraties zijn er verder geweest in Caen, Saint-Étienne, Grenoble, Toulouse, Marseille, Valence en Le Havre.
Verbod op protest
In Parijs had de politie nieuwe protesten nabij het Franse parlement verboden. Toch gingen daar zaterdag mensen naartoe om te protesteren. Het verbod was ingesteld vanwege ‘ernstige risico’s op verstoring van de openbare orde’ en gold voor onder meer Place de la Concorde. Daar kwam het de afgelopen dagen tot confrontaties tussen betogers en de politie.
Het plein ligt in de buurt van de Franse Tweede Kamer, waar premier Élisabeth Borne donderdagmiddag aankondigde een grondwetsartikel te gebruiken om de pensioenhervormingen door te drukken. Het parlement wordt daarmee buitenspel gezet. De hervorming maakt een verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar mogelijk.
Grootste onrust sinds de ‘gele hesjes’
Al wekenlang vinden demonstraties plaats tegen de pensioenplannen van de regering van president Macron. Die moet maandag rekening houden met twee moties van wantrouwen. Maar die maken gezien de stemverhoudingen in het parlement weinig kans. Maar wat het resultaat van de stemmingen ook zijn mag, “de strijd gaat door”, verzekert Jean-Luc Mélenchon van de radicaal-linkse partij La France Insoumise.
Buiten het parlement staat de regering misschien wel voor een grotere uitdaging door de grootste onrust sinds de opstand van de ‘gele hesjes’ in 2018, die ging over de brandstofprijzen. Het vuilnis in de straten van Parijs hoopt zich op door stakingen van de ophaaldiensten. Ook bij de spoorwegen en olieraffinaderijen wordt gestaakt. Een brede coalitie van vakbonden heeft zich verenigd tegen de hervormingen. Komende donderdag staat een dag van stakingen in diverse sectoren door het hele land op het program.
Lees ook:
Historicus Niek Pas: ‘Marcron speelt hoog spel met het doordrukken van zijn pensioenwet’
Dat Macron zijn pensioenhervorming buiten het parlement om erdoor drukt is misschien niet fraai, maar hij mag het doen. Al is de woede in Frankrijk begrijpelijk, zegt historicus Niek Pas: ‘Vanaf het begin was er een enorm breed verzet tegen zijn pensioenplannen’.