Vaccineren in China

Aan de faciliteiten ligt het niet, maar nog niet veel Chinezen zijn ingeënt

In Hongkong wordt een medewerker van de immigratiedienst ingeënt met het vaccin van Sinovac.  Beeld EPA
In Hongkong wordt een medewerker van de immigratiedienst ingeënt met het vaccin van Sinovac.Beeld EPA

In China wordt al maanden gevaccineerd – zelfs met vaccins die nog niet door de testfases heen zijn. Maar het loopt niet meer helemaal soepel.

Het plan was ambitieus. Op 19 december kondigde de nationale gezondheidscommissie aan dat er bij het begin van Chinees Nieuwjaar, op 12 februari, 50 miljoen mensen gevaccineerd moesten zijn.

Drie dagen voor de feestweek begon, waren meer dan veertig miljoen mensen ingeënt, 20 procent minder dan gepland. Daarmee heeft 2,8 procent van de Chinezen een prik gehad – een percentage waar zelfs de Nederlandse prestatie nog redelijk goed bij afsteekt.

Aan de faciliteiten ligt het niet. De gezondheidsautoriteiten hebben 25.392 vaccinatiecentra opgezet. Het personeel is opgeleid, en het proces van bewaren, distribueren en toedienen is ‘gestandaardiseerd’, zoals dat in China heet. De vaccinatiecampagne moet in fases plaatsvinden, zeggen de Chinese experts. Anders houdt de productie het niet bij. Ook die is ambitieus: dit jaar worden er tot twee miljard doses gemaakt.

Aantrekkelijk

Maar China beloofde ook al 424,3 miljoen doses vaccins aan 27 verschillende landen. De Chinese vaccins hoeven niet op extreem lage temperaturen te worden bewaard, zoals dat van Pfizer en Modena, en zijn dus aantrekkelijk voor zich ontwikkelende landen. Zo zijn er 125 miljoen vaccins bestemd voor Indonesië, 50 miljoen voor Turkije, en 46 miljoen voor Brazilië.

 Mensen staan ​​op een vaccinatie locatie nadat ze een dosis van een coronavirusvaccin (COVID-19) hebben gekregen tijdens een door de overheid georganiseerd bezoek in Shanghai, China Beeld REUTERS
Mensen staan ​​op een vaccinatie locatie nadat ze een dosis van een coronavirusvaccin (COVID-19) hebben gekregen tijdens een door de overheid georganiseerd bezoek in Shanghai, ChinaBeeld REUTERS

Dat roept de vraag op of er wel genoeg vaccins voor de Chinese bevolking overblijven, want daar gaat het enten met vaderlandse vaccins. Die van Sinopharm en Sinovac zijn inmiddels goedgekeurd door de Chinese gezondheidsautoriteit. Het Sinopharm-vaccin bleek eind december voor 79 procent effectief, maar van Sinovac bleef de efficiëntie onbekend. Details uit de testrapporten zijn niet openbaar gemaakt.

De vaccinatiecampagne is niet helemaal vrij van wantrouwen. De afgelopen jaren waren er zoveel schandalen rond vaccins, dat veel Chinezen deze liever aan zich voorbij laten gaan. Waarom zouden ze zich bovendien laten inenten tegen een virus dat in eigen land onder controle is? In de Chinese bubbel is het immers veilig.

Om mensen over de streep te trekken benadrukt Li Tao, plaatsvervangend directeur van de autoriteit die over de verzekeringen gaat, dat het ze niets zal kosten. “De kosten van het vaccin en de vaccinatie hebben geen invloed op het inkomen en de uitgaven van het fonds van de zorgverzekering. Het zal de bestaande medische behandelingen op geen enkele manier beïnvloeden.”

Mensen wachtenj om te worden ingeënt tegen COVID-19 in een vaccinatiecentrum in Peking, China, 27 februari 2021.  Beeld EPA
Mensen wachtenj om te worden ingeënt tegen COVID-19 in een vaccinatiecentrum in Peking, China, 27 februari 2021.Beeld EPA

Voor de brede overheidscampagne begon, en de vaccins nog alleen voor noodgebruik waren goedgekeurd, was het op sommige plekken vrij eenvoudig om er eentje te kopen. Om ‘de vraag te onderzoeken’, klonk het uit overheidsmond. In een persbijeenkomst vertelde Zeng Yixin, die bij de gezondheidscommissie gaat over de vaccin-ontwikkeling, dat op sommige plaatsen nog steeds om betaling gevraagd wordt. Daar zou nu een einde aan gemaakt zijn, zei hij.

Kwetsbare groepen

Net als in veel andere landen zijn het de kwetsbare groepen die als eerste gevaccineerd worden: ouderen en mensen met onderliggende ziektes. Maar voor de vaccinatiecampagne begon, waren al ongeveer een miljoen mensen ingeënt omdat ze veel reisden of bij de importafhandeling werkten – het besmettingsgevaar kwam immers vooral uit het buitenland.

De definitie van ‘kwetsbare groepen’ wordt nu breed ingezet. Mogelijk met opzet, om ondanks het wantrouwen toch mensen te kunnen vaccineren. Zo waren de medewerkers én de directeur van een bedrijf dat lpg-systemen installeert, ook al aan de beurt. Veel vooral armere Chinezen gebruiken gasflessen in de keuken - en maaltijden kunnen bereiden is essentieel.

Ook ambtenaren en leraren kunnen een inenting gaan halen, als ze dat willen. Volgens Chinese media ligt de campagne op stoom. Staatszender CCTV bericht dat Sinopharm eind februari meer dan 43 miljoen vaccins wegprikte, waarvan 34 miljoen in China – nieuwe cijfers worden later deze week verwacht.

Voordelen zitten er nog niet aan een vaccinatie. Er zijn nauwelijks besmettingen in China, en de samenleving functioneert vrijwel zoals vóór de epidemie. Nieuwe uitbraken worden in de kiem gesmoord. Maar als een vaccinatiebewijs is verwerkt in de gezondheidscode op de telefoon maakt dat reizen mogelijk een stuk gemakkelijker.

Lees ook:

China neemt de leiding in de virus-diplomatie

In de strijd tegen het nieuwe coronavirus treedt China naar voren als wereldleider. De Verenigde Staten trekken zich ondertussen terug in hun eigen gelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden