Joodse karikaturen

Aalst haalt omstreden carnaval van VN-erfgoedlijst

Beeld BELGA

De Belgische stad Aalst laat het eigen carnavalsfeest schrappen van de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat heeft burgemeester Christoph D’Haese zondag bekendgemaakt. De stad houdt liever de eer aan zichzelf, omdat ervan uit wordt gegaan dat Unesco het beroemde feest vanaf december niet meer zal zien als immaterieel erfgoed. “Voor ons geen Unesco-schoonmoeder meer”, aldus D’Haese.

Het carnaval in Aalst kwam tijdens de vorige editie in opspraak omdat er Joodse karikaturen stonden afgebeeld op een praalwagen met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Het leidde tot veel kritiek van vooral Joodse organisaties. D’Haese wil zich niet laten censureren door Unesco en vraagt de organisatie daarom het feest van de lijst te halen. “Aalstenaars hebben het gehad met de verwijten. Wij zijn geen antisemieten of racisten. We houden de eer aan onszelf en nemen afstand van de Unesco-erkenning.” Het carnaval van Aalst staat sinds 2010 op de lijst van Unesco.

Carnavalsgroep de Vismooil’n zei met de bewuste praalwagen te willen aantonen dat ze een sabbatjaar nam omdat ze krap bij kas zat. Maar er kwam al snel kritiek van verschillende Joodse organisaties, die een klacht indienden en de VN vroegen om Aalst Carnaval te schrappen van de Unesco-werelderfgoedlijst. Ook Unesco zelf vond de karikaturen respectloos. Het Aalsterse stadsbestuur trok onder leiding van burgemeester D’Haese in september nog naar Parijs voor overleg met het Unesco-bestuur, maar de plooien werden ook daar niet gladgestreken. Aalst Carnaval verdwijnt dus van de prestigieuze Unesco-lijst, maar gaat wel gewoon door, benadrukt de burgemeester.

De beslissing van de burgemeester om het beroemde carnavalsfeest zelf te laten schrappen is ‘een klassiek geval van springen voor er geduwd wordt, reageert de Brusselse rabbijn Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association (EJA). “Ondanks brede kritiek, ondanks de duidelijk groteske antisemitische beelden, ondanks de mogelijkheid om op zijn minst de fouten en het aangebrachte leed te erkennen, is de burgemeester van Aalst consequent uitdagend en spottend gebleven”, aldus rabbijn Margolin. “Het is droevig dat wanneer de kans gegeven wordt om dingen recht te zetten en het carnaval terug te brengen naar universele waarden van fatsoen, er in plaats daarvan verkozen wordt om dat niet te doen.”

Lees ook:

VN boos over nazi’s carnaval Belgisch Aalst

Nazitaferelen tijdens een carnavalsoptocht kunnen echt niet. De VN-cultuurorganisatie Unesco heeft met grote verontwaardiging gereageerd op het feit dat er mensen in de stoet in het Vlaamse Aalst over straat liepen in een soort SS-uniform.

Haakneuzen in Aalst: carnavalshumor of antisemitisme?

Het had een rustig carnavalsjaar moeten worden voor De Vismooil’n (‘de vissenbekken’) uit Aalst, maar de vereniging zal de editie van 2019 niet snel vergeten. Volgend jaar viert de carnavalsvereniging haar 25-jarig bestaan. Daarom laste de vereniging dit jaar een ‘sabbatjaar’ in: om in 2020 flink te kunnen uitpakken werd besloten dit jaar te besparen op de praalwagen en wat meer in de luwte te opereren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden