Immigratie

‘628 migrantenkinderen in VS nog niet herenigd met hun ouders’

Migrantenkinderen in Mexico aan de grens met de Verenigde Staten.Beeld Getty Images

Zeker 628 migrantenkinderen die in 2017 en 2018 bij de Mexicaans-Amerikaanse grens van hun ouders zijn gescheiden door ICE, de uitvoerende arm van de Amerikaanse immigratiedienst, kunnen nog altijd niet met hun ouders worden herenigd omdat die nog onvindbaar zijn. Dat stelt burgerrechtenorganisatie ACLU volgens CNN in gerechtelijke stukken.

Het beleid van de regering-Trump om migrantenfamilies die asiel willen aanvragen te scheiden en kinderen in grote kooien op te sluiten, leidde in 2018 in de VS en daarbuiten tot een storm van verontwaardiging.

De ACLU voert gerechtelijke procedures als onderdeel van een omvangrijke operatie om de migrantenkinderen weer te herenigen met hun ouders. Van de 628 kinderen bij wie dat nog niet kan, is bij 168 kinderen al wel een ander familielid gevonden door de advocaten van de burgerrechtenorganisatie.

Uit de stukken blijkt dat de regering een database met adres- en contactgegevens van de families zal overhandigen. “We vragen ze al heel lang om alle extra aanknopingspunten die ze hebben”, aldus een advocaat van de burgerrechtenorganisatie tegen CNN. ,,En deze informatie krijgen we eindelijk pas na verontwaardiging over het feit dat ouders nog steeds niet gevonden kunnen worden, en nadat het onderwerp aan bod komt in een verkiezingsdebat. Deze informatie hadden we allang moeten hebben gekregen. Minstens een jaar geleden.”

De Verenigde Staten begonnen in het voorjaar 2018 met het beleidsmatig scheiden van migrantengezinnen. Na hevige kritiek besloot de regering de praktijken na zes weken weer te staken, behalve in gevallen waarin de ouders ‘een risico’ voor hun kinderen vormden.

Aankomend president Joe Biden tijdens een van de verkiezingsdebatten die hij voerde met Donald Trump diens beleid ‘misdadig’. Biden heeft beloofd dat hij met een presidentieel decreet een werkgroep zal samenstellen om de migrantenkinderen zo snel mogelijk weer met hun ouders te herenigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden