Afghanistan

560 Afghaanse evacués mogen voorlopig in Nederland blijven

Leden van de Taliban op patrouille op het vliegveld in Kaboel. Beeld AFP
Leden van de Taliban op patrouille op het vliegveld in Kaboel.Beeld AFP

Van de circa tweeduizend Afghanen die in augustus werden geëvacueerd, heeft ruim een kwart inmiddels te horen gekregen dat zij voorlopig in Nederland mogen blijven. Het gaat om 560 evacués die de afgelopen weken een asielbesluit hebben gehad, meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

ANP

De Afghanen die rond de machtsovername door de Taliban zijn geëvacueerd, hebben door hun werk voor bijvoorbeeld militaire missies of diplomatieke posten recht op asiel in Nederland. De IND heeft op verschillende opvanglocaties teams ingezet die de aanvragen "projectmatig, snel en zorgvuldig" beoordelen.

De asielprocedure voor deze mensen is verkort. Zij worden geregistreerd en geïdentificeerd door de IND en de Koninklijke Marechaussee en daarna gehoord. Ook wordt bekeken of zij een bedreiging kunnen vormen voor de openbare orde en veiligheid. Die screening is inmiddels voor bijna alle evacués gedaan.

De IND verwacht dat het aantal evacués dat uitsluitsel krijgt de komende tijd snel zal oplopen. Hoe lang het duurt voordat iedereen een asielbesluit heeft ontvangen, kan de dienst nog niet zeggen. Het demissionaire kabinet besloot onlangs dat op termijn nog eens zo'n 2100 Afghanen naar Nederland mogen komen.

33 Afghanen zonder Nederlandse link geëvacueerd

Nederland heeft voor het eerst ook 33 Afghanen geëvacueerd die geen Nederlands paspoort hebben noch familie zijn van een Nederlander. Dat meldt het ministerie van buitenlandse zaken. Het gaat om Afghanen die in Nederland een verblijfsstatus hebben. Ze zijn per vliegtuig onderweg van Kaboel naar Doha.

De meeste mensen die sinds de val van Kaboel deze zomer naar Nederland kwamen, werden halsoverkop weggeleid toen de luchthaven van Kaboel nog gecontroleerd werd door Amerikaanse militairen. Nu de Taliban het daar voor het zeggen hebben, zijn de evacuaties ingewikkelder geworden. De beweging wil in principe geen landgenoten laten vertrekken. Hoe deze groep statushouders toch weggehaald kon worden, wil het ministerie niet zeggen. Duidelijk is wel dat Qatar heeft geholpen.

Details over de 33 evacués die maandag Afghanistan hebben verlaten worden niet gedeeld, maar aangezien het om statushouders gaat, moeten ze in het verleden al eens in Nederland de asielprocedure hebben doorlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden