Vluchtelingen

32 Afghaanse vluchtelingen zitten vast op een strookje niemandsland tussen Wit-Rusland en Polen

Poolse grenswachten bewaken een groep migranten die is gestrand op de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Beeld Agencja Gazeta via REUTERS
Poolse grenswachten bewaken een groep migranten die is gestrand op de grens tussen Wit-Rusland en Polen.Beeld Agencja Gazeta via REUTERS

Als represaille voor sancties die de EU oplegde tegen het regime in Minsk, stuurt de Wit-Russische president Loekasjenko vluchtelingen richting Polen.

Ekke Overbeek

Een groep van 32 mensen, afkomstig uit onder meer Afghanistan, zit vast in het strookje niemandsland tussen Polen en Wit-Rusland. Beide landen hebben grenswachten en militairen opgesteld, waardoor de vluchtelingen Polen niet binnen komen, maar ook niet terug kunnen naar Wit-Rusland.

Poolse vrijwilligers en artsen die de vluchtelingen willen helpen worden al dagen tegengehouden. “Ze slapen op de grond, hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen of stromend water”, schrijft de Poolse ombudsman Marcin Wiącek in een brief aan de Poolse regering.

Het stijgende aantal vluchtelingen aan de oostgrens van de Europese Unie is het werk van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Hij laat gevluchte Afghanen en mensen uit het Midden-Oosten naar de EU-grens brengen. Dit als represaille voor sancties die de EU oplegde tegen het regime in Minsk.

Vluchtelingen als politiek instrument

De vluchtelingen zijn volgens de Poolse premier, Mateusz Morawiecki ‘een politiek instrument in handen van Loekasjenko’s regime’. Aanvankelijk stond vooral Litouwen onder druk. Maar sinds dat land een hek bouwt langs de grens met Wit-Rusland en mensen tegenhoudt, komen steeds meer vluchtelingen via Polen binnen.

EU-landen moeten vluchtelingen de mogelijkheid geven asiel aan te vragen, benadrukte ombudsman Wiącek: “Elke persoon die aan de grens asiel wil aanvragen moet worden toegelaten op Pools grondgebied.” De voorzitter van de advocatenraad in Warschau, Mikołaj Pietrzak, verweet de regering ‘verschrikkelijke wreedheid’. “Onze grenswachters doen alsof ze niet horen dat deze mensen om asiel vragen.”

Poolse politici lijken tegen elkaar op te bieden wie het beste vluchtelingen buiten de deur houdt. Zo meldde minister van defensie Mariusz Błaszczak, van de nationalistische regering donderdag trots dat het leger al honderd kilometer scheermesprikkeldraad langs de oostgrens heeft geplaatst en dat binnenkort nog eens vijftig kilometer volgt.

Ferme taal

Oppositieleider en oud-premier Donald Tusk verweet de regering een schijnvertoning op te voeren: “Onder deze regering is een recordaantal illegale migranten over de Poolse grens gekomen.” Ook hij sprak vooral ferme taal: “De Poolse grenzen moeten waterdicht zijn en goed beschermd. Wie dat in twijfel trekt, begrijpt niet wat een staat is”, aldus Tusk die vijf jaar lang voorzitter van de Europese Raad was en terug naar Polen is gekomen met het doel de nationalisten uit het regeringspluche te stoten.

De nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) kwam in 2015 aan de macht, het jaar waarin zo'n miljoen mensen uit onder meer Syrië naar Europa vluchtte. PiS-leider Jarosław Kaczyński wakkerde tijdens de campagne de angst voor vluchtelingen en moslims aan. Volgens de PiS-leider waren de vluchtelingen onder meer dragers van ‘allerlei soorten parasieten en bacillen die niet gevaarlijk zijn in de lichamen van die mensen, maar die hier wel gevaarlijk zijn’.

Lees ook:
Rancuneuze Loekasjenko gebruikt migranten als wapen

De Wit-Russische president Loekasjenko blijft migranten de grens met de EU over zetten. Na Litouwen is ook Polen nu het slachtoffer van de vergeldingsmaatregel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden