Verenigde Staten

20.000 bezoekers Amerikaanse marathonkerkdienst mogelijk besmet met mazelen

In de universiteitskerk van de Asbury University in Kentucky kwamen twaalf dagen lang duizenden mensen samen. Beeld Firebrand
In de universiteitskerk van de Asbury University in Kentucky kwamen twaalf dagen lang duizenden mensen samen.Beeld Firebrand

Amerikaanse autoriteiten maken zich zorgen om een bezoeker van een massakerkdienst die mazelen had. Mogelijk zijn 20.000 anderen besmet.

Jan Blacquière

Een ongevaccineerde bezoeker van een massakerkdienst die twaalf dagen heeft geduurd op de Asbury University in de Amerikaanse staat Kentucky is positief getest op mazelen. Het ‘Centers for Disease Control and Prevention’ (CDCP), een overheidsorganisatie voor de volksgezondheid, heeft een waarschuwing uitgestuurd. Ze raadt ongevaccineerden aan om drie weken in quarantaine te gaan.

Mogelijk zijn er 20.000 mensen besmet geraakt met de mazelen tijdens de ‘Asbury Revival’. Tussen 8 en 19 februari vond in de universiteitskerk een onafgebroken kerkdienst plaats nadat een aantal studenten een reguliere samenkomst spontaan verlengden. De ontmoeting trok duizenden mensen uit het hele land aan.

De autoriteiten vrezen voor een uitbraak omdat een groot deel van de bezoekers ongevaccineerd was.

Zeer besmettelijk

Het mazelenvirus is zeer besmettelijk en wordt via de lucht over­gedragen. Vroege symptomen van het virus zijn onder andere koorts, hoesten en verkoudheid, waarop vaak een huiduitslag volgt. De zieke bezoeker van de kerkdienst in Wilmore, Kentucky, had nog geen symptomen toen hij de bijeenkomst bezocht.

Het virus verzwakt het immuunsysteem waardoor patiënten vatbaarder zijn voor andere ziektes. In ernstige gevallen kan de ziekte een long- of hersenontsteking veroorzaken. Een vaccin tegen de mazelen is tot 97 procent beschermend.

De Asbury University werkt samen met de lokale gezondheidsorganisaties om verdere verspreiding te voorkomen. Op 24 februari bracht de rector een verklaring uit waarin hij uitlegt dat de kerkdienst ten einde is gekomen. Hij zegt niets over een eventueel verband met de waarschuwing voor de mazelen.

Lees ook:

‘Ik zet geen spuit in een schepsel van God’

De mazelen heersen op de biblebelt. Maar de familie Kluit uit Alblasserdam, die hun vier kinderen niet liet inenten, maakt zich weinig zorgen. ‘God is oneindig goed.’

Vooral antroposofen enten kinderen niet in

Sinds eind mei woedt er op de Nederlandse refostrook een mazelenepidemie. Maar de grootste groep niet-inenters bestaat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit antroposofen, bijvoorbeeld bekend van de vrije scholen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden