Verdrukking

125 supporters komen om door stormloop bij voetbalwedstrijd op Oost Java

Medici brengen een slachtoffer naar een ziekenhuis in Malang. Beeld AFP
Medici brengen een slachtoffer naar een ziekenhuis in Malang.Beeld AFP

Het dodental bij de voetbalrellen in een stadion op Oost-Java is opgelopen tot zeker 125. Het drama in het Kanjuruhan stadion behoort tot de bloedigste incidenten rond voetbalwedstrijden ooit.

Redactie Trouw

Eerder werd bericht dat er 174 slachtoffers waren omgekomen, maar dat werd later tegengesproken en bijgesteld door de autoriteiten omdat er slachtoffers dubbel waren geteld.

De rellen waren in de Indonesische stad Malang. Onder de slachtoffers zijn ook politieagenten. Volgens de autoriteiten worden nog circa 180 mensen in ziekenhuizen behandeld.

De rellen ontstonden na afloop van een wedstrijd tussen de clubs Arema FC uit Malang en Persebaya Surabaya, uit Soerabaja. Na afloop van de wedstrijd, die de club uit Malang met 2-3 verloor, bestormden duizenden supporters van beide teams het veld. De politie zette traangas in om de fans te verdrijven. Volgens de politie kwamen tientallen mensen om in het gedrang op het veld. De anderen overleden later in ziekenhuizen. De meesten zouden zijn gestorven door zuurstofgebrek.

Nieuwssite tvOne toonde beelden waarop te zien is dat tientallen mensen in ziekenhuizen op hulp wachten. Ook zijn er beelden van brandschade op de tribunes en het veld en van vernielde politievoertuigen in en rond het stadion van Malang.

Minuut stilte in Eredivisie vanwege stadionramp Indonesië

Bij de voetbalwedstrijden in de Eredivisie wordt zondag voor de aftrap een minuut stilte gehouden, uit respect voor de slachtoffers van de stadionramp in Indonesië.

“Voor de start van alle vijf wedstrijden die vandaag in de Eredivisie worden gespeeld, wordt een minuut stilte gehouden uit respect voor alle slachtoffers die bij de tragedie in het Kanjuruhan-stadion zijn gevallen”, aldus de KNVB. “Wij leven mee met Indonesië.”

Het gebeurt zelden dat in het Nederlandse voetbal een minuut stilte wordt gehouden voor tragische gebeurtenissen in het buitenland. In Spanje besloot de organisatie van La Liga ook om zondag stil te staan bij de stadionramp in Indonesië.

Aartsrivalen

Arema en Persebaya Surabaya spelen in de hoogste divisie van het Indonesische voetbal, de Liga 1, en gelden als aartsrivalen. Alle wedstrijden in de divisie zijn voor een week stilgelegd en de nationale voetbalbond PSSI heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar wat zich precies heeft afgespeeld.

President Joko Widodo zei zondag dat de competitie pas mag doorgaan als er grondig onderzoek is gedaan naar de veiligheid rond voetbalwedstrijden. Minister van Sport Zainudin Amali had eerder al gezegd strengere veiligheidsregels te willen en de mogelijkheid te bestuderen om wedstrijden zonder publiek te laten spelen.

De politie in Oost-Java zei wegens de grote rivaliteit tussen de twee clubs geadviseerd te hebben dat alleen supporters van de thuisclub zouden worden toegelaten en om de wedstrijd overdag te spelen, in plaats van in de avond. Waarom die adviezen niet zijn opgevolgd is niet bekend. Ook zouden er aanmerkelijk meer toegangsbewijzen voor de wedstrijd zijn verkocht dan was toegestaan.

Lees ook:
Waarom lukt het niet supportersgeweld uit te bannen? ‘Een voetbalstadion is net een gatenkaas

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden