VluchtheuvelSnoepgoed

120 jaar oude chocoladereep gevonden

Chocolade van Cadbury (niet de gevonden reep). Beeld Reuters
Chocolade van Cadbury (niet de gevonden reep).Beeld Reuters
Pieternel Gruppen

De medewerkers van de Australische Nationale Bibliotheek deden een wel heel opmerkelijke vondst toen ze een doos openden met bezittingen van de dichter Banjo Paterson (1864-1941). Onder dagboeken, gedichten en krantenknipsels lag een tinnen doosje met daarin een chocoladereep van het Britse merk Cadbury.

De chocola, die ‘interessant ruikt’ is opmerkelijk goed bewaard gebleven; zelfs het logo is nog goed te lezen. Uit de inscriptie op het doosje is op te maken dat het gaat om een collector’s item. ‘Zuid-Afrika 1900. Ik wens u een gelukkig Nieuwjaar, Victoria’, staat erop geschreven. De Britse koningin Victoria stuurde de doosjes rond het aanbreken van de twintigste eeuw als geste naar de Britse troepen die in Zuid-Afrika de Tweede Boerenoorlog uitvochten.

Paterson werkte destijds als oorlogscorrespondent in Zuid-Afrika voor The Sydney Morning Herald en heeft op een of andere manier het doosje chocola in handen gekregen en bewaard in de originele verpakking. De Nationale Bibliotheek gaat de chocola zorgvuldig conserveren zodat de reep nog een eeuw mee kan.

Lees ook:

Tocht langs Zuid-Afrika’s slagvelden: wie ging wie te lijf in Kwazulu-Natal?

Het hart van Zuid-Afrika’s provincie KwaZulu-Natal staat vol voormalige slagvelden en monumenten. Een tocht langs die plekken geeft een beeld van de oorlogen die het land hebben gevormd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden