Advertentie van Eneco
Wat is dit?'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Trouw zijn hier niet bij betrokken.
Vijf tips voor een warm huis en lager energieverbruik
Wil je er warmpjes bij zitten en toch energie besparen? Het isoleren van je woning heeft verschillende voordelen. In de winter houdt isolatie de warmte binnen en in de zomer blijft de hitte juist buiten. Je kunt er bovendien elk moment mee beginnen, met kleine of grotere stappen. Vijf tips om te verduurzamen en te besparen.
Een woning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, de muren, de vloer en het dak. Met goede isolatie ben je één stap dichterbij een klimaatneutraal huis. Door je woning te isoleren bespaar je aanzienlijk op gasverbruik en zorg je zo voor minder CO2-uitstoot. Goed voor het klimaat en de portemonnee.
1. Raamisolatie: makkelijke manieren
Sommige manieren van isoleren liggen binnen handbereik. Bij het raam bijvoorbeeld. Warmte ontsnapt er door kieren en gaten. Het loont daarom om gordijnen op te hangen en om ze ‘s avonds en ‘s nachts te sluiten, ook in ruimtes waar je niet bent. Daardoor kan de verwarming misschien wel een graadje lager.
Hang gordijnen of andere raambekleding niet voor de verwarming, want dan blijft de warmte achter de gordijnen en kan zich niet verspreiden door de kamer. Let ook op het materiaal: vooral dubbele plisségordijnen met een speciale aluminiumcoating aan de binnenkant isoleren goed, volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
Heb je nog enkel glas? Dubbelglas is een goede investering om te besparen. Is dat geen optie, dan kun je kozijnfolie aanbrengen op de kozijnen zodat de warmte binnen blijft.
2. Warmtelekken opsporen
Veel huizen hebben plekken waar het tocht. Dat is niet alleen onbehaaglijk, maar dit zijn ook regelrechte warmtelekken. Bekende plekken zijn de brievenbus, deuren en ramen. Gelukkig zijn er makkelijke oplossingen. Het plaatsen van een brievenbusborstel is een voorbeeld. Of gebruik een deurdranger, zodat de deur vanzelf dichtvalt.
Goed om te weten: warmte verdwijnt ook snel via het kruipluik, de meterkast en de onderkant van de keukenkastjes. Door naden en kieren te dichten blijft het warm in huis volgens Milieu Centraal.
3. De cv-leidingen controleren
Als je begint met isoleren is het dus slim om na te gaan waar warmte verloren gaat. Weleens aan de cv-leidingen gedacht? Zeker in koude ruimtes verliezen ze veel warmte. Leidingen isoleren doe je relatief eenvoudig zelf met buisisolatie van de doe-het-zelfzaak. Plaats alleen buisisolatie in koude ruimtes waar de warmte niet naartoe hoeft, zoals de gangkast. En laat de leidingen in woonkamer of badkamer juist vrij; dat scheelt weer stoken in die ruimtes.
Een andere laagdrempelige manier van isoleren is het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming. Dit voorkomt warmteverlies via de muur of het raam.
Lees verder onder de video met bespaartips.
4. De oplossing voor een koude vloer
Vloerisolatie is ook een goede optie. Hierbij wordt isolatiemateriaal via de kruipruimte aangebracht onder de vloer. Dit resulteert in minder warmteverlies, een warmere vloer en daardoor een lager energieverbruik en warme voeten.
Soms is vloerisolatie niet mogelijk omdat er te weinig ruimte is in de kruipruimte. Dan is bodemisolatie een optie. Hierbij wordt isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gelegd. Vaak is het plaatsen van vloerisolatie binnen één dag gebeurd.
5. De muren isoleren
Spouwmuurisolatie draagt bij aan een warmer huis in de winter en zorgt voor een koelere woning in de zomer. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur en wordt geïsoleerd vanaf de buitenkant. Een prettig voordeel is dat rommel in huis daarmee wordt voorkomen. Daarnaast nemen de werkzaamheden maar een dag in beslag.
Subsidiemogelijkheden
Goed nieuws: de overheid verstrekt subsidie voor vloer-, bodem- en spouwmuur, - en glasisolatie. De subsidie op isolatie kan oplopen tot maar liefst dertig procent. Ook voor dakisolatie kun je een deel van de kosten terug krijgen en de isolatiewerkzaamheden zijn meestal binnen een dag klaar.
Nu verduurzamen en besparen
Klaar voor jouw volgende duurzame stap? Eneco helpt je graag: met snelle bespaartips tot het isoleren van je woning*. Want iedere stap, groot of klein, maakt een verschil. Voor het klimaat en je portemonnee. Doe nu de check via de website van Eneco en ontdek gelijk welke duurzame stappen passen bij jouw huis.
*Eneco biedt spouwmuur- vloer-, bodem-, dak- en glasisolatie en werkt hiervoor samen met een partner.