Aangeboden doorRed Hat

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van Trouw zijn hier niet bij betrokken.

Op donderdag 29 oktober zet Red Hat de paywall van Trouw open en zijn alle artikelen één dag lang gratis (en dit is waarom)

Mensen zijn van nature egoïstisch? Beschaving is maar een dun laagje vernis? Klopt allemaal niet, stelt publicist Rutger Bregman in zijn boek ‘De meeste mensen deugen’. Zeker: wreedheid en egoïsme bestaan, maar meestal zijn we eerlijk, open en geneigd tot samenwerken. Het zijn net die eigenschappen die de menselijke soort zo succesvol maken.

Beeld Red Hat

Jan Wildeboer had het niet beter kunnen verwoorden. Wildeboer, alias ‘that open guy’, werkt voor Red Hat. Deze multinational met 16.000 medewerkers ondersteunt bedrijven en organisaties die met opensourcesoftware werken, zoals Linux. Open source is publiek toegankelijk, zodat programmeurs en IT’ers van over de hele wereld de software kunnen bekijken, aanpassen, verbeteren en gebruiken. Door al die talenten en ideeën te bundelen, verloopt de ontwikkeling snel, efficiënt én gratis.

Tassen voor kankerpatiënten

Openheid en samenwerking zijn dus de sleutelwoorden bij open source. Eigenlijk zou niet alleen de softwaresector maar de hele maatschappij zo moeten werken, vindt Wildeboer. Als een ware evangelist draagt hij de open source principes uit, principes die hij als opgroeiende jongen meekreeg van zijn ouders. “Mijn vader had in Duitsland eigenhandig een camping uit de grond getrokken. De camping is typisch een plek waar je veel verschillende mensen leert kennen en helder en open moet communiceren”, vertelt hij. “Maar het had ook met de karakters van mijn ouders te maken. Hun motto was: niet lullen maar doen. En als je het alleen niet voor elkaar krijgt, deel je idee dan met iemand anders en doe het samen. Of laat een ander het doen.”

Zijn moeder bracht de open source theorie in de praktijk toen ze borstkanker kreeg. Wildeboer: “Na de operatie liep ze rond met zo’n metalen rek op wieltjes, zo’n ding waar allemaal buisjes en slangetjes aan hangen. Dat vond ze vreselijk. Ze praatte erover met haar arts en ontwierp zelf een alternatief: een mooie damestas om al die medische spullen netjes in op te bergen.” Goed idee, maar nog geen open source. Dat werd het pas toen ze het patroon van de tas en een korte workshop online zette. Het gevolg: in Duitsland zijn nu tientallen vrouwen in de weer met naald en draad. De tassen die zij maken gaan gratis naar borstkankerpatiënten in vele ziekenhuizen.

Idee van iedereen

Sinds corona de wereld teistert, maakt Wildeboers moeder naast de tassen ook mondkapjes. Zelf helpt hij een handje mee. Wijzend naar de hoek van zijn werkkamer: “’s Avonds na het werk ga ik daar aan de naaimachine zitten en maak ik mondkapjes. Lekker relaxen. Voor de liefhebbers kan ik er zelfs mooie dingen op zetten met mijn borduurapparaat! Het patroon is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, zodat het masker maximaal tegen het virus beschermt. Dat patroon staat gewoon online, opnieuw open source dus. Eigenlijk is het open source principe de normaalste zaak van de wereld. Een idee dat je voor jezelf houdt, maakt weinig kans. Je moet ideeën loslaten en delen, dan vinden ze nieuwe vrienden en worden ze groter. Een idee is niet van mij maar van iedereen: die filosofie zit diep in open source.”

Betaalmuur weg op 29 oktober

Voordat dit betoog te zoetsappig wordt: open source is niet hetzelfde als gratis. Veel software kun je inderdaad zo van het internet plukken, maar voor de kennis en ondersteuning om die in een professionele omgeving te gebruiken, moet je wel degelijk betalen. Dat is het verdienmodel van bedrijven als Red Hat. Wildeboer: “Ook bij een krant werkt dat zo. In theorie is informatie overal gratis vandaan te halen. Als ik straks in mijn straat een ongeluk zie gebeuren, kan ik er zo een tweet over versturen. Maar dat is niet het hele verhaal. Bij de krant zit een hele organisatie van mensen die verhalen verzamelen, de achtergrond checken en alles begrijpelijk opschrijven. Voor die service moet je als lezer betalen.”

Een betaalmuur is hinderlijk als je informatie zoekt, geeft Wildeboer toe, maar hij denkt dat de meeste lezers wel inzien dat het niet gratis kan. “Betrouwbare informatie is waardevol, nu meer dan ooit. Door de betaalmuur één dag lang weg te halen, willen we daar de aandacht op vestigen. Het doel moet altijd zijn om die betrouwbare informatie met zo veel mogelijk mensen te delen. Als zij daar dan op verder bouwen, leidt dat hopelijk tot meer samenwerking en nieuwe oplossingen die onze maatschappij vooruithelpen. Zodra dat gebeurt wordt duidelijk hoe waardevol informatie is. Samen weten we meer en kunnen we meer bereiken.”

Jan WildeboerBeeld Red Hat

De journalisten van Trouw zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden