Advertentie vanLiliane Fonds

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van Trouw zijn hier niet bij betrokken.

Door te geven, beteken je de wereld voor deze kinderen

Ook al raken we ons steeds bewuster van kwetsbare groepen in de wereld, juist nu verliezen we die groepen weleens uit het oog. Zoals kinderen met een handicap in de armste delen van de wereld. Dat mag niet gebeuren, zo vinden ook Walther en Marian, donateurs van het Liliane Fonds.

SempetaBeeld Ronnie Dankelman

Kwetsbaar kind

Toen Walther (76) nog bij een bank werkte vond hij het al belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Het Liliane Fonds kwam al lang geleden op zijn pad. “Het fonds richt zich op kinderen, dat spreekt mij enorm aan. Kinderen kunnen niet voor zichzelf zorgen en zijn kwetsbaar. Als ze dan ook nog met een handicap leven in een arm land, dan heb je niet veel motivatie nodig om te doneren.”

“Je kunt met heel weinig middelen al een operatie of andere hulp bekostigen. Zo kan een kind met een handicap een menswaardig leven leiden en hoeft het niet te worden weggestopt, omdat de ouders zich ervoor schamen of bang zijn dat hun kind iets overkomt.”

Als econoom kijkt Walther ook naar het financiële aspect van de organisatie. “Er gaat in vergelijking tot andere organisaties veel geld naar het feitelijke werk. Er blijft weinig aan de strijkstok hangen. Het geld komt dus op de juiste plek.”

Hij heeft gekozen voor een periodieke schenking; dat geeft belastingvoordeel, waardoor je per saldo meer kunt geven. Die schenkingsvorm betekent dat je het Liliane Fonds voor minimaal vijf jaar financieel steunt.

WaltherBeeld Rink Hof

Koningsdag

Daarnaast staat Walther op Koningsdag met een kraampje spullen te verkopen ten bate van het Liliane Fonds. “Wat mij dan opvalt, is dat Nederlanders juist op Koningsdag graag onderhandelen over de prijs van een artikel. Als ik ze er dan op wijs dat de opbrengst naar gehandicapte kinderen in armere streken gaat, geven ze gewoon het volledige bedrag. Ik heb daardoor zelfs een keer fooi gekregen.”

Alle beetjes helpen, wil hij mensen op het hart drukken. “Bij een operatie of hulpmiddelen gaat het in armere landen om heel andere bedragen dan dat we hier gewend zijn. Je staat soms verbaasd dat je al met een paar euro een kind kan helpen.”

Geven via een testament

Marian (62) is wandelcoach met een eigen praktijk en werkt daarnaast in de zorg met dementerende ouderen. Recent heeft ze haar testament laten opmaken. “Volgens de wet zou mijn hele nalatenschap naar mijn familie gaan, maar ik wil zelf kiezen wat voor mij belangrijk is en wie ik een warm hart toedraag. Ik heb drie goede doelen opgenomen in mijn testament. Eén daarvan zet zich in voor kinderen, die ik tot mijn spijt zelf niet heb. Gelukkig kan ik op deze manier wel iets voor kinderen elders in de wereld betekenen.’’

Toekomstperspectief

Voor dat laatste kwam ze uit bij het Liliane Fonds. “Omdat ze kwetsbare kinderen ook echt blijven volgen en ze toekomstperspectief bieden. Dat doen ze samen met professionele lokale organisaties.’’

Het geeft Marian rust dat ze haar nalatenschap goed heeft geregeld. “Het zijn niet eens hele grote bedragen die ik nalaat. Maar als je daar nú goede keuzes in kunt maken en de tijd neemt om erover na te denken, dan kun je jouw waarden doorgeven, ook als je er niet meer bent. Daar word ik blij van.”

Sempeta is één van de kinderen die het Liliane Fonds ondersteunt

De twaalfjarige Sempeta uit Kenia is geboren met broze botten. Daardoor heeft hij vergroeide benen en kan hij niet met vriendjes voetballen. Hij is vaak geopereerd en heeft krukken nodig om te kunnen lopen. Maar Sempeta heeft wél leiderschapskwaliteiten, dus is hij de coach van het voetbalteam. Later wil Sempeta chirurg worden. Dan kan hij andere kinderen met een handicap helpen.

Door de strenge coronaregels kan Sempeta nu niet naar school. Hij heeft geen laptop of andere toegang tot online onderwijs. Het revalidatiecentrum waar hij fysiotherapie krijgt, is gesloten. Daarom helpt hij nu zijn moeder met het verzorgen van het vee. Het traditionele Masai-gezin verdient normaal gesproken geld met de verkoop van melk op de markt. Dat gaat nu niet. Het Liliane Fonds helpt het gezin door het verlenen van noodhulp in de vorm van hygiënemiddelen en voeding. Lees meer over Sempeta

Het Liliane Fonds

Het Liliane Fonds steunt kinderen met een handicap op de armste plekken van de wereld, met individuele hulp op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, werk en sociale contacten. Kleinschalig, concreet en doeltreffend. 

Steun het Liliane Fonds met een donatie, periodieke schenking of nalatenschap. Ga naar lilianefonds.nl/help-mee of bel gratis 0800 - 7800 800.

De journalisten van Trouw zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden