Advertentie van Eneco
Wat is dit?'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Trouw zijn hier niet bij betrokken.
Christians gezin verduurzaamt en bespaart energie: ‘Bewuster leven kan ook spelenderwijs’
Een groot gezin produceert vaak meer afval en verbruikt meer energie. Christian (48) en zijn vrouw geloven in een duurzame leefstijl en hebben een manier gevonden om hun drie kinderen hierbij te betrekken. Spelenderwijs zetten ze grote en kleine duurzame stappen om zo de ecologische voetafdruk van het gezin te verkleinen. Dat bespaart geld, energie en is beter voor het klimaat. Bovendien hebben zelfs de kinderen er plezier in.
“Ook de volgende generaties moeten kunnen genieten van al het moois wat de aarde te bieden heeft. Zeker nu ik zelf kinderen heb, wil ik daar graag aan bijdragen”, zegt Christian. Vanuit deze motivatie probeert hij duurzamer te leven, samen met zijn vrouw Caroline (46) en hun drie kinderen Rosa (15), Stan (12) en Jonathan (10).
Bewust boodschappen doen
Het gezin bestelt verpakkingsvrije boodschappen via een online supermarkt die thuisbezorgd worden in herbruikbare statiegeldpotten. In de badkamer staan wasbare wattenschijfjes die geschikt zijn voor hergebruik, wattenstaafjes van papier en deodorant met recyclebare verpakking. Daarnaast heeft muziekfanaat Christian een koptelefoon waarvan alle onderdelen kunnen worden vervangen, en gerecycled of gerepareerd kunnen worden als ze stuk gaan. Op die manier hoeft hij al jaren geen nieuwe koptelefoon te kopen en produceert hij minder afval.
Energie besparen door gedragsverandering
Christians gezin bespaart energie dankzij simpele aanpassingen in hun gedrag. Stan en Jonathan gaan bijvoorbeeld vaker samen in bad en door douchebeurten te timen met een zandloper wordt korter douchen een soort spel. “We gaan daarnaast bewuster om met het verwarmen van ons huis. De thermostaat staat ’s nachts altijd op vijftien graden en komt overdag vaak niet boven de zeventien graden uit”, vertelt Christian. “Als ik thuis werk en het fris is in mijn werkkamer pak ik soms een infrarood-warmtekussen, zodat ik de verwarming niet hoger hoef te zetten. Dat bespaart gas.”
Dankzij het gebruik van de Eneco-app heeft het hele gezin inzicht in de opbouw van hun energieverbruik. “Zo zien we de resultaten van ons gedrag, zoals het aantal euro’s dat we besparen door de verwarming pas ‘s middags hoger te zetten. Het motiveert de kinderen ook om deze niet meteen aan te zetten als ze uit school komen. Dat maakt mij trots, we doen dit dus echt samen.”
Duurzame aanpassingen in huis
De tussenwoning uit de jaren dertig waarin het gezin woont is deels verduurzaamd toen Christian en Caroline deze kochten. Het dak is geïsoleerd en de meeste ramen hebben dubbelglas. De relaxruimte van de kinderen in de kelder is voorzien van vloerisolatie. Bij de voordeur zijn tochtstrips aangebracht. “Hierdoor blijft de warmte binnen en is het comfortabel in huis. Bovendien besparen we energie met deze duurzame stappen. Dat is belangrijk voor ons. Als gezin willen we ons steentje bijdragen aan het terugdringen van CO2-uitstoot.”
Spouwmuurisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp staan nog op hun verlanglijstje. Christian is zich hierin aan het verdiepen. “We pakken het stap voor stap aan en laten ons daarbij goed adviseren. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk doen.”
Bewust met de trein
Duurzamer leven vertaalt zich ook naar bewuster reizen. Het gezin koos er daarom afgelopen zomer voor om met de trein te reizen in plaats van op vliegvakantie te gaan. “Dat pakte goed uit. De kinderen vonden het geweldig om met de trein door Europa te reizen. Ook dit jaar gaan we met de trein op vakantie. Daarnaast fiets ik naar mijn werk of reis ik met het openbaar vervoer. Onze auto gebruiken we dus weinig. Dat doen we eigenlijk alleen bij erg slecht weer of voor lange-afstandsritten. Voor die ritten kun je ook af en toe een deelauto huren. Daarom hebben we besloten hierna geen nieuwe auto meer aan te schaffen.”
Zwerfvuil opruimen
De kinderen gaan er regelmatig op uit om met buurtgenootjes zwerfvuil op te ruimen in de wijk. Dat is gezellig en het mondt vaak uit in een wedstrijdje wie het meeste afval weet te verzamelen. “Ze zijn betrokken. Onze jongste was nog maar zeven toen hij een opruimrobot tekende en nadacht over manieren waarop plastic opruimen leuker wordt.”
Deze betrokkenheid ziet Christian ook wanneer hij lesgeeft over duurzaamheid en energie op basisscholen. “Ik merk dat kinderen zelf allerlei ideeën hebben over zuiniger omgaan met energie. Dat is niet alleen leuk, maar ook erg hoopgevend.”
Ook verduurzamen?
Wil je ook aan de slag met het verduurzamen van je huis en zo energie besparen? Maar weet je niet waar je moet beginnen of wat nou echt past bij jouw woning? Doe nu de check via de website van Eneco en ontdek gelijk welke duurzame stappen passen bij jouw situatie.