Versterking
Zwolle krijgt met 300 miljoen euro de duurste dijk van Nederland
De binnenstad van Zwolle krijgt de duurste veilige rivierdijk van Nederland. De kosten voor versterking van 7,5 kilometer dijk door de provinciehoofdstad van Overijssel zijn opgelopen tot 300 miljoen euro.
Het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta moest een paar keer slikken toen het de nieuwe kostenberekening onder ogen kreeg voor de dijkversterking in Zwolle: een verdubbeling in vergelijking met de kostenraming van een jaar geleden. In een extra vergadering is het algemeen bestuur dinsdagavond geïnformeerd over het tot historische hoogte gestegen prijskaartje.
De stedelijke rivierdijk kronkelt door dichte bebouwing, een natuurgebied, en een bedrijventerrein met een vrachtenwagenfabriek en een brandstofopslag. Om de waterkering op veilige sterkte te brengen, plaatst het waterschap over de volledige lengte stalen damwanden die 12 meter diep de grond ingaan.
“Het is technisch gezien een van de meest complexe dijkprojecten van Nederland. Alle damwanden moeten vanaf het water worden aangebracht. Door gestegen kosten van staal, en door Pfas en ecologische beperkingen, gaat dit enorm veel geld kosten”, zegt Hans Wijnen van het dagelijks bestuur van het waterschap.
Het definitieve ontwerp komt neer op 40 miljoen euro per kilometer dijk. “Ik reken het liever om per inwoner van Zwolle”, zegt Wijnen, “want we doen dit voor de veiligheid van de stad. Als de stadsdijken doorbreken, loopt Zwolle voor 2 miljard euro schade op.”
Landelijke kostenstijging
De drastische kostenstijging van dijkversterkingen doet zich niet alleen in Zwolle voor. “Alle dijkprojecten worden duurder”, signaleert Eric Withaar, directeur van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. In het hele land wordt gewerkt aan versterking van 1500 kilometer rivierdijken. Hiervoor is een bedrag van 12,7 miljard euro gereserveerd.
Withaar: “In bouwstoffen en bouwkosten zijn enorme prijsstijgingen. Als dit doorzet, hebben we een probleem.” Binnenkort bespreekt hij met het ministerie van infrastructuur en waterstaat hoe de kosten kunnen worden ingedamd.
Van de benodigde 300 miljoen euro voor de stadsdijken in Zwolle komt de helft van de rijksoverheid en 40 procent uit een gezamenlijke landelijke pot van de waterschappen. Waterschap Drents Overijsselse Delta investeert 30 miljoen euro, meldt waterschapsbestuurder Wijnen: “Zo’n hoog bedrag hebben we in de geschiedenis van ons waterschap niet eerder uitgegeven aan een project. We willen niettemin stijging van onze tarieven voorkomen.” Als het bestuur in maart akkoord geeft op de aanpak van de stadsdijken, start de versterking in mei.
Lees ook:
Mee met de dijkinspecteur: 55 kilometer te voet langs de Lek en de Nederrijn
Om de veiligheid van de dijken te controleren, lopen dijkinspecteurs 55 kilometer langs de Lek en de Nederrijn. Bij een doorbraak van de Lekdijk loopt een gebied van Nieuwegein tot Amsterdam gevaar. De schade kan oplopen tot 20 miljard euro.