ReportageZwembaden dicht

Zwemmende kinderen op het droge: ‘Het voelt een beetje oneerlijk’

Miruna bij  zwembad De Tongelreep. Beeld Koen Verheijden
Miruna bij zwembad De Tongelreep.Beeld Koen Verheijden
Nikki Beerepoot

Jonge voetballers en hockeyers trainen al maandenlang samen en ook jongvolwassenen tot 27 mogen, binnen grenzen, hun sport weer beoefenen. Jonge zwemmers kennen die luxe niet. De zwembaden zijn en blijven gesloten.

In normale tijden fietst Miruna (16) twee keer per week met haar zwemtas op haar rug naar zwembad De Tongelreep in Eindhoven. En soms ook op zondag, wanneer er wedstrijden zijn. Zwemmen is haar uitlaatklep. Die had ze zeker nu kunnen gebruiken. Door corona ervaart de 5vwo-scholiere meer stress dan normaal.

Zwemmen zit er alleen al maanden niet in. De zwembaden zijn en blijven gesloten. Terwijl leeftijdsgenootjes die hockeyen of voetballen de hele winter samen konden trainen en zelfs voor jongvolwassenen tot 27 jaar de mogelijkheden zijn verruimd, zitten veel sportende kinderen nog altijd thuis. “Het voelt een beetje oneerlijk, alsof er geen rekening wordt gehouden met de zwemmers”, zegt Miruna.

Haar teamgenoten bij De Eindhovense Watervrienden heeft ze al sinds december niet meer gezien. Hoewel ze begrip heeft voor de maatregelen, hoopt ook Miruna dat er een oplossing gezocht wordt, al is het maar voor één keer in de week. Normaal gaat zij ook regelmatig naar de sportschool maar ook die is voorlopig nog dicht. “Ik zou buiten kunnen gaan hardlopen, maar daar houd ik niet van. En alles dat ik wel leuk vind, mag ik niet doen. Dat is heel lastig.”

Vergeten door de beleidsmakers

Sven Maarleveld (33), directeur van zwemschool Silvester uit Leidschenveen, heeft het idee dat zwemmen is vergeten door de beleidsmakers. In de recente discussie over het belang van sporten voor jongeren en volwassenen is deze categorie buiten de boot gevallen. Bovendien draagt het langdurige stilvallen van zwemlessen niet bij aan de fysieke veiligheid van kinderen, zegt Maarleveld. “Twee weken terug stonden we nog met zijn allen op het ijs. Dan is het extra belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen.”

Zwemveiligheid wordt ook door Guust Jutte, manager sport bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond, aangevoerd als argument om de zwembaden weer te openen. Daarnaast is het door de sluiting van zwembaden lastiger om kinderen en jongeren geïnteresseerd te houden in de sport, zegt Jutte. “In deze tijd van het jaar kun je nu eenmaal niet buiten zwemmen. Het is daarom extra lastig om alternatieve trainingen te organiseren.”

Maarleveld is ervan overtuigd dat zwemmen veilig kan. In ‘zijn’ zwembad ligt het protocol al klaar. Ouders zetten hun kinderen, omgekleed en wel, af aan de ene kant van het zwembad. Na de les kunnen zij hun kroost aan de andere kant van het bad weer ophalen. Ook starten de kinderen gespreid, elke vijf minuten een nieuw groepje. Zo probeert de zwemschool contacten te beperken. “Bovendien is de luchtcirculatie in een zwembad zo goed, dat we het eigenlijk als buitenlocatie zouden kunnen zien”, zegt Maarleveld. “En er zit natuurlijk chloor in het water waardoor bacteriën en virussen gedood worden.”

Ook de trainingen die Miruna in het najaar had, in De Tongelreep, waren coronaproof en veilig. Het is nu hopen op betere tijden. Met één versoepeling sinds deze week is ze wel blij. “De kappers zijn nu in ieder geval wel weer open, dus dan ga ik daar maar heen.”

Lees ook:

Na maanden weer samen trainen: ‘Hoe zit het met jullie coronakilo’s?’

Het eerste vrouwenteam van VVIJ uit IJsselstein mocht deze week voor het eerst weer trainen. ‘Moeten we een voorstelrondje doen?’

De regels voor de jeugd worden iets soepeler, hebben jongeren daar iets aan?

Jongeren tussen de 12 en 27 jaar mogen weer ietsje meer. Het kabinet versoepelt de coronaregels, om eenzaamheid en andere mentale problemen tegen te gaan. Het zal zeker helpen, denken experts en jongerenorganisaties. Maar er is meer nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden