Pietendiscussie

‘Zwarte Piet, iets anders willen wij niet’

Aanhangers van actiegroep Pro Zwarte Piet demonstreren in Den Bosch voor het behoud van de traditionele piet. Beeld ANP

In Den Bosch voerden honderden tegenstanders van de roetveegpiet woensdag actie. In Zwolle bleven ze thuis. 

Het had een demonstratie moeten worden, ’s middags bij het provinciehuis in Zwolle. Joeri Pool van de Overijsselse PVV had daarna met een zaal vol medestanders zijn motie willen indienen voor het behoud van Zwarte Piet in zijn provincie.

Het liep anders. Meer dan vijf mensen komen er niet opdagen. En die motie was tevergeefs.

Wat Pool niet lukte, lukte in Den Bosch wel. Daar kwamen ’s avonds méér dan een handjevol voorstanders van Zwarte Piet opdagen, honderd à tweehonderd zelfs. “Hier blèft-ie Zwarte Piet, of jullie het bevalt of niet”, klinkt het op het centrale marktplein. Uit de speakers klinkt muziek: “Sinterklaas, wie kent hem niet. Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet.” Voorzichtig zingt het publiek mee, een paar Zwarte Pieten dansen rond. 

Roetveegpieten willen ze hier niet. Dat zulke pieten dit jaar meelopen bij de Sinterklaasintochten in Eindhoven en Den Bosch is tegen het zere been van de demonstranten. Nog erger: dat Eindhoven volgend jaar álle zwarte pieten vervangt voor de roetveegvariant. 

‘In dorp kan roetveegpiet niet’ 

Danny van der Horst (32) heeft de actie op poten gezet. Via Facebook, zoals bijna elke demonstratie voor of tegen Zwarte Piet. De stereotoren op het marktplein is van hem, in het dagelijks leven is hij dj.

 “Sinds mijn vijfde geloof ik niet meer in Sinterklaas”, zegt Van der Horst. “Weet je waarom? Ik herkende de Sint, dan weet je dat er iets niet klopt.” Zijn vrees is eenvoudig. “Roetveegpieten herken je ook. Bij de intocht op televisie valt dat misschien mee, maar bij het Sinterklaasfeest in het dorp kán een roetveegpiet niet. Iedereen uit de straat ziet wie je bent. Dan is de kern van het feest voorbij.” 

Van der Horst vertelt trots dat zijn lokale actie hem in zes dagen tijd op Facebook ruim 1700 volgers heeft opgeleverd. “Hier staan er zo’n tweehonderd in de kou, je ziet dat het onderwerp leeft. Zwarte piet is niet racistisch. Die kenmerken, zoals de oorbellen, rode lippen en het kroeshaar, zijn al weg. Een kleine groep wil onze traditie afpakken. Daar zijn we tegen. Net zoals dat we tegen actievoeren zijn, tijdens een kinderfeest. Dus doen we het vandaag.”

Lees ook: 
Staat het Sinterklaasfeest op het punt te veranderen?

De ruwe verstoring van een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet, vrijdagavond, bevestigt wat hoogleraar sociologie Peter Achterberg denkt: “Piet polariseert en dat zal zo blijven.” Intussen verruilen steeds meer steden en ook het Sinterklaasjournaal, vanaf maandag weer te zien, Zwarte Piet wel voor een schoorsteenpiet. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden