Negen sterfgevallen

‘Zwarte dag voor de zorg’

 Een verpleegkundige bij de spoedeisende hulp van het Catharina ziekenhuis.  Beeld ANP
Een verpleegkundige bij de spoedeisende hulp van het Catharina ziekenhuis.Beeld ANP

Vandaag maakte het RIVM bekend dat zeker negen mensen die in de zorg werkten zijn overleden aan het coronavirus.

Redactie

De jongste was 45 jaar oud, de oudste 69. Zes van hen hadden al gezondheidsklachten, van de drie anderen is dat niet bekend, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is de eerste keer dat het instituut met deze cijfers komt.

NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, zegt geraakt te zijn door deze overlijdens en spreekt van een zwarte dag voor de verpleging. “Natuurlijk kennen we inmiddels de cijfers uit andere landen waar ook al veel zorgprofessionals zijn overleden aan dit virus”, zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. “Echter blijft het schokkend om dit nu ook in Nederland te horen. We wisten dat er de afgelopen periode meerdere zorgprofessionals op de ic terecht waren gekomen. Toch blijf je hopen dat dit soorten berichten de beroepsgroep blijven bespaard. Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden en de collega’s van de overleden zorgprofessionals.”

13.884 besmettingen

Naast de sterfgevallen maakte het RIVM ook bekend dat er inmiddels bij 13.884 zorgmedewerkers het coronavirus is vastgesteld. Van hen zijn 458 in ziekenhuizen opgenomen. Het gaat bijvoorbeeld om artsen, verpleegkundigen en huisartsen. Waar ze het virus hebben opgelopen, is niet bekend.

Zorgmedewerkers worden al bij milde klachten getest op het coronavirus, terwijl anderen vooral worden getest wanneer ze risico lopen of wanneer ze in een ziekenhuis zijn opgenomen. Daarom zitten bij de bevestigde coronagevallen relatief veel mensen die in de zorg werken. Van alle 24.054 patiënten die tussen de 18 en 69 jaar oud zijn werkt 58 procent in de zorg. Van alle ziekenhuisopnames in die leeftijdsgroep, gaat het in slechts 8 procent van de gevallen om iemand die in de zorg werkt. Van alle overleden 18- tot 69-jarigen werkte 1,6 procent in de zorg.

Besmettingen onder zorgprofessionals

Zorgmedewerkers worden tijdens hun werk vaker blootgesteld aan andere virussen, zoals het norovirus, maar zelden zijn ze in zulke grote getale besmet. Dat zorgprofessionals er uiteindelijk zelfs door komen te overlijden, maakt deze situatie daarbij uitzonderlijk.

NU’91 zegt dat dit nog maar eens aangeeft hoe belangrijk het is om zorgvuldig met de zorg om te gaan. Salden: “We moeten ervoor zorgen dat onze zorgprofessionals zoveel mogelijk tools in handen krijgen om hun werk op een zo veilig mogelijke manier te doen”, daarbij doelend op beschermende kleding en mondkapjes die zeker in het begin van de crisis niet aan alle verpleegkundigen in verpleeghuizen of de gehandicaptenopvang werden verschaft.

Nabestaanden moeten kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming die ‘recht doet aan de situatie’, vindt de vakorganisatie. “Nabestaanden hebben al genoeg aan hun hoofd in deze situatie.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden