Frontlinie

Zorgmedewerkers betalen de prijs voor de eerste coronagolf

Een GGD-medewerker dient een coronavaccin toe op Ameland. Beeld ANP
Een GGD-medewerker dient een coronavaccin toe op Ameland.Beeld ANP

Zorgmedewerkers die in de eerste golf van de corona-epidemie besmet zijn geraakt dreigen daar nu een prijs voor de betalen. Ruim een kwart van hen heeft al financiële schade geleden of verwacht dat die nog komt. Dat blijkt uit een enquête van vakcentrale FNV en tv-programma Pointer onder 3600 zorgwerkers.

“Ik moet accepteren dat ik nu in een scootmobiel zit en mijn werk niet meer kan doen”, zegt verpleegkundige Marcel van Loon in een interview. “De terugval in salaris kost mij straks ongeveer 700 euro in de maand. En dan denk ik: maar ik heb wel in de frontlinie gestaan.”

De financiële problemen ontstaan nu omdat de klachten na een corona-infectie lang aanhouden. Van de zorgwerkers die in de eerste golf Covid-19 kregen zegt 90 procent nog steeds klachten te hebben. Dat is een grote groep, en een kleine 20 procent van hen is na een jaar nog steeds ziek of aan het reïntegreren. Na een jaar ziekte volgt een eerste korting op je salaris. Van de ondervraagden is 4 procent al gekort om die reden. 3 procent van de besmette zorgmedewerkers zegt zijn baan kwijt te raken door de nasleep van de besmetting; 1 procent heeft al ontslag gehad, en 7 procent vreest geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt te worden.

Onveilig

Volgens deze enquête hebben veel zorgmedewerkers zich onveilig gevoeld tijdens de eerste golf: 40 procent geeft dat aan.

De FNV wil dat de overheid een fonds opent voor werknemers die op hun werk besmet zijn geraakt met corona en langere tijd klachten hebben. Kitty Jong, vicevoorzitter FNV zegt dat vooral tijdens de eerste coronagolf de overheid onvoldoende verantwoordelijkheid heeft genomen en er te weinig beschermingsmiddelen beschikbaar waren. “Bovendien hebben wij bij het ministerie van VWS maandenlang gewezen op de onduidelijke richtlijnen van het RIVM, waarachter minister Van Ark en haar voorgangers zich steeds verschuilden. Veel werkgevers weigerden hun medewerkers van de nodige beschermingsmiddelen te voorzien, als zij hier wel om vroegen, omdat dat volgens de toen geldende richtlijnen niet noodzakelijk was.”

In een reactie zegt minister van medische zorg Van Ark dat het de verantwoordelijkheid is van de werkgever om veilige arbeidsomstandigheden te creëren. “Het is niet aan het ministerie om te bepalen welke beschermingsmiddelen in welke situatie moeten worden ingezet. Dat is aan de experts uit wetenschap en praktijk.” Over financiële schade bij zorgmedewerkers die Covid-19 hebben gehad zegt de minister dat het stelsel van sociale zekerheid volstaat. Daarnaast verwijst Van Ark naar het fonds van stichting ZWiC (Zorg na Werken in Coronazorg), waaraan het kabinet 10 miljoen euro heeft bijgedragen.

Lees ook:

Nederland stopt uit voorzorg twee weken met vaccin van AstraZeneca, 289.000 afspraken afgezegd

Het besluit wordt genomen uit voorzorg, nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden