Decentralisatie

Zorgkosten drukken op begrotingen in Zuid-Holland, toezicht dreigt

Commissaris van de koning in Zuid-Holland Jaap Smit.Beeld ANP

Gemeenten in de provincie Zuid-Holland dreigen onder preventief toezicht te komen, vanwege tekorten op de begroting. Die worden veroorzaakt door stijgende kosten voor jeugdzorg en voor hulp aan huis voor inwoners die het zelfstandig niet redden, zoals sommige ouderen.

Dat schrijven de Zuid-Hollandse commissaris van de koning Jaap Smit en gedeputeerde Floor Vermeulen aan ministers Hugo de Jonge (volksgezondheid, zorg en welzijn) en Raymond Knops (binnenlandse zaken). Zij zien dat gemeenten ‘schrijnende maatregelen’ nemen om hun begroting dekkend te maken. In Zoetermeer bijvoorbeeld kunnen 600 tot 800 kinderen niet mee op schoolreis, wordt muziekles versoberd en worden twee van de drie bibliotheken gesloten.

De tekorten van de gemeenten zijn een gevolg van de decentralisatie in 2015. De jeugdzorg verhuisde toen van de provincie naar de gemeente. Gemeenten zouden goedkoper werken, was de gedachte, dus kregen zij minder geld dan voorheen beschikbaar was voor jeugdzorg.

Rapport

Vorige week verscheen een kritisch rapport over een deel van de jeugdzorg, waarop minister De Jonge maatregelen voorstelde. Die komen neer op reparatie van decentralisatie. Zo’n operatie brengt kosten met zich mee. De provincie vreest dat de gemeenten moeten betalen waardoor straks nog meer bibliotheken en zwembaden moeten sluiten.

Of gemeenten structureel meer geld moeten krijgen, onderzoekt De Jonge nog. Najaar 2020 moet dat duidelijk zijn. De provincie zou eerder helderheid willen hebben en wil aanschuiven bij de onderzoekers.

Voor hoeveel gemeenten toezicht dreigt, weet Zuid-Holland niet. Nog niet alle begrotingen van gemeenten zijn binnen bij de provincie; dat moet uiterlijk 15 november het geval zijn. 

Lees ook:

Tijd voor prioriteiten in de jeugdzorg

Is onze jeugd echt zo ziek of zijn er andere dingen aan de hand? De sector moet op de schop, vinden Lian Smits, bestuurder van Sterk Huis en Rene Peters, woordvoerder jeugdzorg voor het CDA in de Tweede Kamer. 

Waarom de jeugdzorg geen zwarte cijfers kan schrijven

Een kwart van de jeugdzorginstellingen schreef vorig jaar rode cijfers, terwijl de omzet steeg. Vier vragen over de in financiële problemen verkerende jeugdzorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden