Adoptie

Zorgen over onderzoek naar afstand en adoptie

Beeld studio Vonq

Binnenlandse geadopteerden maken zich zorgen over het lopende onderzoek naar adoptie en afstand. Het Verwey-Jonker Instituut benadrukt dat de onderzoekers strikt onafhankelijk te werk gaan. 

Een deel van de binnenlandse, inmiddels volwassen, geadopteerden maakt zich zorgen over het lopende onderzoek naar binnenlandse afstand en adoptie. Ze betwijfelen of het onderzoek onafhankelijk is en willen dat het aanmeldpunt vanwege de coronacrisis langer open blijft. Zes van hen hebben een lange brief met zorgen gestuurd aan de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Vera Bergkamp stelt Kamervragen aan verantwoordelijk minister Sander Dekker (VVD, rechtsbescherming).

Het onderzoek naar afstand en adoptie moet meer duidelijkheid geven over de periode tussen 1956 en 1984, toen duizenden vrouwen onder druk afstand deden van hun kind, en de rol van de overheid hierin.

De binnenlands geadopteerden willen onder meer weten wat er met hun verklaringen en gegevens gebeurt nadat ze het aanmeldpunt hebben gebeld en wie er toegang tot heeft, zegt Eugénie Smits van Waesberghe namens de groep geadopteerden. “Zijn er bijvoorbeeld ook verklaringen naar het ministerie gegaan? Want dat willen we niet. En wie bepaalt welke verslagen worden doorgestuurd naar de onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut?” Volgens haar staan er bovendien fouten in de gespreksverslagen die mensen hebben opgevraagd bij het aanmeldpunt.

“Mensen hebben er vaak jaren over gedaan om hun eigen geschiedenis te achterhalen”, zegt Bergkamp. “Voor hen is zorgvuldigheid erg belangrijk. Daarom vind ik het gerechtvaardigd hierover vragen te stellen aan het ministerie. Dit is niet zomaar een onderzoek. Dit gaat over mensen met veel pijn.”

Onafhankelijkheid

Het Verwey-Jonker Instituut benadrukt dat het aanmeldpunt en het onderzoek niet een en dezelfde zijn. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor het aanmeldpunt, het Verwey Jonker Instituut voert het onderzoek uit. “Wij krijgen de geanonimiseerde gegevens van het aanmeldpunt”, legt onderzoeker Hans Bellaart uit. “Wij maken daaruit een selectie voor diepte-interviews. We kunnen onmogelijk 650 mensen uitgebreid interviewen en dat is voor het onderzoek ook niet nodig.”

Onafhankelijkheid is voor hem en zijn collega’s het allerbelangrijkste, benadrukt hij. “Wij laten ons door niemand beïnvloeden. Zonder onafhankelijkheid kunnen wij niet functioneren.” Mensen die zich niet prettig voelen bij het aanmeldpunt, mogen zich ook direct melden bij het Verwey Jonker Instituut.

Volgens het onderzoeksinstituut is het, hoewel zij niet iedereen kunnen interviewen, wel belangrijk dat mensen zich in grote getale melden. Dat maakt het voor de onderzoekers mogelijk een goede selectie te maken. “Zo kunnen we meerder- en minderjarige moeders spreken, vaders, kinderen, mensen uit verschillende regio’s en verschillende tijdsperioden”, zegt Bellaart.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid moet vanwege de Kamervragen eerst de Kamer informeren en wil dan pas in de krant reageren.

Lees ook: 

Dossiers over adoptie zijn voortaan gratis op te vragen, belooft minister Dekker

Deze week start een onderzoek naar de praktijken die ertoe leidden dat duizenden vrouwen in de jaren vijftig, zestig en zeventig hun kind afstonden. Minister Sander Dekker wil alvast nadenken wat de overheid nu kan doen.

‘Verrassend’ veel meldingen van misstanden bij adopties

Tot ‘grote verrassing’ van het ministerie van justitie en veiligheid hebben zich binnen een maand meer dan 150 mensen gemeld met verhalen over gedwongen adopties. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden