null

Verdrinkingen

Zorgen om verdrinkingen onder asielzoekers

Beeld AP

Het aantal asielzoekers dat verdrinkt in Nederlandse wateren baart vluchtelingenorganisaties en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zorgen.

ANP/Redactie

Afgelopen maand verdronken zeker drie bewoners van een asielzoekerscentrum (azc), meldt De Telegraaf.

Om het aantal verdrinkingen onder asielzoekers te verkleinen kwamen het COA en de Nationale Raad Zwemveiligheid eind mei met het Nationaal actieplan zwemveiligheid asielzoekers 2020-2021. Inzet daarvan is meer asielkinderen en -jongeren zwemles te laten volgen. Ook wordt via voorlichting gewezen op het belang te kunnen zwemmen in een waterrijk land als Nederland.

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt via posters in verschillende talen als Pools, Duits, Engels en Arabisch op de risico's van een mui, de stroming tussen zandbanken die zwemmers naar zee kan meevoeren. Ook zijn er posters die wijzen op de gevaren bij het zwemmen in zee en binnenwateren.

Niet uit een zwemcultuur

Mensen die niet uit een zwemcultuur komen, zien ons erin duiken alsof het niets is en onderschatten daardoor het gevaar, zegt Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade in De Telegraaf. "Het wordt nu hoog tijd voor concrete resultaten. We hopen dat die deze zomer al zichtbaar zijn zodat nieuwe drama's kunnen worden voorkomen", aldus Vluchtelingenwerk.

Lees ook:

Meer vluchtelingen kunnen logeren bij gastgezinnen

De logeerregeling voor vluchtelingen blijft. Dankzij die regeling kunnen statushouders tijdelijk bij Nederlandse gastgezinnen terecht, terwijl ze in afwachting zijn van een woning.

Drie verdrinkingen in één weekend, dat is uitzonderlijk (dat het buitenlanders zijn dan weer niet)

Met drie verdrinkingsdoden voor de Nederlandse kust was het afgelopen weekeinde uitzonderlijk. Verdrinking komt in Nederland relatief weinig voor.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden