Tulumba is een geliefde zoetigheid bij de iftar, het breken van de vasten bij zonsondergang.

Vastenmaand

Zorgen om armoede rond de ramadan

Tulumba is een geliefde zoetigheid bij de iftar, het breken van de vasten bij zonsondergang.Beeld ANP / EPA

Deze week begint de ramadan, de vastenmaand voor moslims, temidden van zorgen om armoede. Vrijwilligersinitiatieven moeten ervoor zorgen dat iedereen een iftar kan krijgen.

ANP

Aankomende ramadan is er meer behoefte aan bijvoorbeeld voedselpakketten die moskeeën uitgeven in het kader van de vastenperiode, denkt de organisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). “We horen de laatste jaren dat moslims het financieel moeilijker hebben om de ramadan te vieren”, zegt voorzitter Muhsin Köktas.

Zo zorgt de hoge inflatie ervoor dat moslims dit jaar meer geld kwijt zijn aan producten voor tijdens de vastenperiode, maar de prijzen zijn volgens Köktas dit jaar stabieler dan vorig jaar. Producten zoals zonnebloemolie en meel, waar vorig jaar door de oorlog in Oekraïne een tekort aan was, zijn weer te krijgen. “Dit jaar is dat geen probleem meer, maar de prijzen zijn wel hoger”, zegt Köktas.

De vastenperiode, die voor de meeste moslims waarschijnlijk donderdagochtend begint, gaat over bezinning en solidair zijn met minderbedeelden, legt Köktas uit. Volgens het CMO worden er ook dit jaar weer talloze liefdadigheidsacties opgetuigd, zoals tenten voor de moskee voor de iftar, de maaltijd waarmee het vasten wordt gebroken, maar ook het inzamelen van geld.

Een compleet verzorgde iftar

Vrijwilligers van zaalvoetbalvereniging Tigers Roermond en de Moskee Tawhied in Roermond verwachten deze ramadan zo’n 21.000 gratis maaltijden te koken. Vastende moslims die het niet breed hebben of eenzaam zijn, kunnen zich aanmelden. Ze krijgen iedere dag een iftar thuisbezorgd. Of er dit jaar vanwege de inflatie en hoge energieprijzen meer mensen een gratis maaltijd aanvragen, kan voorzitter Chaib Ramdani van de voetbalclub nog niet zeggen, de aanmelding loopt nog.

Volgens Ramdani is het initiatief in de Limburgse plaats bijzonder vergeleken met andere initiatieven in het land. “Bij ons krijg je echt dertig dagen lang een maaltijd.” Voorgaande jaren zetten de voetbalvereniging en de moskee zich in samenwerking met ondernemers en andere organisaties in de stad ook al in voor minderbedeelde moslims tijdens de ramadan.

Lees ook:

Een zware vastenmaand lijkt de schoolresultaten goed te doen

Wat er aan de hand is, is speculeren, maar de cijfers zijn onmiskenbaar: als de ramadan in de zomer valt, presteren islamitische scholieren dat jaar beter op toetsen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden