Stikstofcrisis
Zorgen bij natuurorganisaties over daadkracht kabinet
Natuurorganisaties hopen dat het kabinet uit de startblokken komt en doorzet. “Er is sprake van een crisis in het ecosysteem.”
Alweer blijkt dat het kabinet nog moet beginnen met het oplossen van de stikstofcrisis, zegt Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the environment (MOB). Stikstofcrisismanager Johan Remkes vertelde het kabinet woensdag dat het huiswerk opnieuw gemaakt moet worden. “Er is een betere aanpak mogelijk”, zei hij.
De natuurorganisatie MOB zette het stikstofprobleem drie jaar geleden hoog op de agenda met de uitspraak van de hoogste rechter dat het Nederlandse beleid de natuur te veel schaadt. Vollenbroek constateert dat er al drie jaar geen uitstoot van stikstof is gereduceerd.
In zijn reactie op Remkes zegt hij dat premier Mark Rutte vaak verwijst naar de juridische problemen rond stikstof. “Remkes heeft terechte kritiek op het kabinet, Rutte voorop, dat we te maken hebben met een ecologische crisis als gevolg van veel te hoge stikstofuitstoot. Waarom wordt door Rutte steeds naar de rechter verwezen en niet uitgelegd dat we een ecosysteemcrisis hebben met mogelijk verstrekkende gevolgen, ook voor de landbouw? Waarom blijft Rutte steeds met een gezicht als een oorwurm naar de rechter verwijzen in zijn communicatie naar alle Nederlanders?”
‘2030 is boterzacht’
Milieuorganisatie Greenpeace maakt zich na het advies van Remkes nog steeds “flinke zorgen”. Volgens de natuurorganisatie blijven de maatregelen tegen stikstofuitstoot “ondermaats”. Directeur Andy Palmen zegt veelbelovende woorden te lezen in het woensdag gepubliceerde rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Maar de kwetsbaarste natuur valt “op korte termijn” om, aldus de directeur.
Remkes erkent dat de natuur niet langer kan wachten. In het rapport staat onder meer dat de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn, een doel dat eerder al werd opgesteld. Volgens Palmen is dit doel echter “boterzacht”. De bemiddelaar adviseert om in 2025 en 2028 opnieuw te kijken of de stikstofhalvering haalbaar is. Zo niet, dan zou enige flexibiliteit mogelijk moeten zijn.
Ook andere natuur- en milieuorganisaties maken zich er zorgen over dat er door deze tussentijdse meetmomenten ruimte kan ontstaan om de doelen uit te stellen. Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Milieudefensie, LandschappenNL, de Natuur en Milieufederaties, Vogelbescherming Nederland, SoortenNL en het Wereld Natuur Fonds zeggen in een gezamenlijke verklaring dat “verdere impasse en vertraging nog vele malen desastreuzer” zou zijn voor de natuur.
Lees ook:
‘Uitkopen piekbelasters geen goede, maar een noodzakelijke oplossing’
Het kabinet zou binnen één jaar de 500 à 600 bedrijven met de grootste stikstofinvloed op de natuur moeten laten stoppen, concludeert stikstofcrisismanager Johan Remkes