null

Corona

Zorgbonus kwam niet altijd op juiste plek terecht

Isabel Baneke

Er is op allerlei manieren misbruik gemaakt de zorgbonus, stelt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Het kabinet gaf zorgmedewerkers vorig jaar 1000 euro, een blijk van waardering voor hun inzet tijdens de pandemie. Voor de regeling werd aanvankelijk 1,4 miljard euro uitgetrokken. Maar omdat de bonus door meer medewerkers werd aangevraagd dan beraamd, liep dat bedrag op tot 2,2 miljard euro.

Dat geld kwam niet altijd goed terecht, schrijft RTL Nieuws. “Zo hielden malafide zorgdirecteuren het geld op zak en werden werknemerslijsten gemanipuleerd om meer bonus op te kunnen strijken.” De nieuwsorganisatie stelt tientallen gevallen te hebben gevonden van gesjoemel.

Verschillende Kamerleden winden zich op over het misbruik. Maar vanwege de snelheid waarmee de regeling moest worden doorgevoerd, is het volgens het ministerie van volksgezondheid onvermijdelijk dat niet al het geld op de goede plek is terechtgekomen.

Met steekproeven wordt gecontroleerd of zorgaanbieders de bonussen volgens de regels hebben toegekend. Bij vier zorgaanbieders is direct bij de aanvraag aangifte gedaan van fraude. In alle vier gevallen heeft dat geleid tot een veroordeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden