InterviewZorgakkoord
‘Zorg wordt schaars, wen daar maar aan.’ Die boodschap durft de politiek niet aan, stelt ziekenhuisbaas Bart Berden
De zorg moet voor alle Nederlanders op rantsoen, zegt Bart Berden. Dat is de harde waarheid die hij mist in het zorgakkoord.
De burger moet vaker zichzelf helpen via internet in plaats van naar de dokter gaan, zo luidt een van de maatregelen in het uitgelekte akkoord over de toekomst van de zorg. Volgens Bart Berden ziet deze voorlopige versie van het zorgakkoord de werkelijkheid onvoldoende onder ogen. De directeur van het Tilburgse ETZ-ziekenhuis spreekt over ‘vrome voornemens’, terwijl de politiek niet de harde boodschap durft af te geven die het gevolg is van het beleid: dat zorg schaars wordt.
“We staan voor een complexe transitie waarin er voor de burger heel wat gaat veranderen. De burger moet zich realiseren dat die, na een gesprek, vaker af zal moeten zien van behandelingen. Wat ik mis is aandacht voor rantsoenering.”
Wat bedoelt u met rantsoenering?
“Dat we wat we kunnen besteden, moeten uitgeven aan de mensen die het nodig hebben. Stel, u komt met een lichte neurologische klacht, zoals duizeligheid, bij de huisarts, en die zegt: ik verwijs u voor de zekerheid toch even door. In de toekomst zal een huisarts misschien zeggen: ik zal proberen u door te verwijzen. Waarna de afdeling neurologie van het ziekenhuis gaat beoordelen of dat wel nodig is.”
Wat is uw kritiek op het akkoord?
“In het akkoord is hier nauwelijks aandacht voor. En de burger realiseert zich niet dat er heel wat gaat veranderen. Er is veel politieke weerstand om die boodschap van schaarste uit te dragen. En het gevolg is dat het gesprek in de spreekkamer straks uiterst moeilijk wordt.”
Het doel van deze afspraken is toch om ook de vraag naar zorg te laten dalen, en medewerkers voor de zorg te behouden?
“Dit akkoord vestigt veel hoop op maatregelen waarvan het maar de vraag is of ze haalbaar zijn. De huisarts zou meer tijd voor patiënten moeten krijgen, maar er is geen geld. En er zijn geen mensen om als steunkracht voor de huisarts aan te nemen. Het is meer vroom dan realistisch.”
“Een oplossing biedt dit akkoord niet. Er komt een loongolf aan in de zorg. Dat kan iedereen zien, door de maatschappelijke ontwikkelingen, en daarvoor hebben we het geld niet.”
Maar het budget voor de zorg groeit nog.
“Ja, maar het gaat om ‘minder meer’. Normaal gesproken zou de groei van de zorg over deze periode van vier jaar 8 tot 10 procent zijn. Dat roomt het kabinet steeds meer af.”
Wat moet er gebeuren?
“De burger moet weten wat hij kan verwachten. ‘Niet alles wat kan, moet.’ Dat moet de hoeksteen van nieuwe zorg zijn. Maar die boodschap vindt het kabinet te moeilijk.”
Lees ook:
Dit is hoe het uitgelekte zorgakkoord wil voorkomen dat we naar de dokter gaan
Kun je over een paar jaar met een medische vraag nog bij een huisarts of specialist terecht? Minder vaak dan nu, zo blijkt uit de voornemens in het uitgelekte zorgakkoord.