NieuwsAmsterdam

Zoon Halsema in juli aangehouden, volgens advocaat was van ‘afschermen’ arrestatie geen sprake

Burgemeester Femke Halsema bij de Pride Walk in Amsterdam. Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema bij de Pride Walk in Amsterdam.Beeld ANP

De vijftienjarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is vorige maand aangehouden. Dat bevestigt de burgemeester in een brief aan de inwoners van Amsterdam. Daarin legt Halsema uit waarom het nieuws over haar zoon niet eerder naar buiten is gekomen. Ze reageert met de brief op berichtgeving van De Telegraaf.

Redactie

De jongen werd in het weekeinde van 14 juli opgepakt na een achtervolging. Hij was met een andere jongen op de vlucht omdat zij waren betrapt bij op een woonboot die volgens Halsema verwaarloos en verlaten was. Na de arrestatie vond de politie op de woonboot twee messen die de jeugdige verdachten kennelijk als wapen hadden meegenomen. Ook werd op de vluchtroute een alarmpistool gevonden. Een nepwapen, aldus de burgemeester.

Volgens De Telegraaf is er binnen kringen van politie en Openbaar Ministerie groot ongenoegen omdat de aanhouding al weken 'onder de pet' wordt gehouden. Meerdere politiemensen zeggen volgens de krant van hogerhand opdracht te hebben gekregen om te zwijgen over het incident.

Volgens de woordvoerder is van een doofpot absoluut geen sprake. “De burgemeester heeft juist meteen gezegd dat van een uitzonderingsbehandeling geen sprake kan zijn. Verder beschouwt de burgemeester het als een privékwestie.”

Advocaat Plasman, die de jongen bijstaat, erkent in De Telegraaf dat de politieleiding na de arrestaties de persoonsgegevens heeft afgeschermd in de politiesystemen. Ook geeft hij aan dat de zaak ter afhandeling aan een ander parket is overdragen. Dat gebeurde om belangenverstrengeling tegen te gaan.

“Het afschermen gebeurde om te voorkomen dat de privacy van de jongen in het geding zou komen, er wordt namelijk nog wel eens in de systemen geneusd', aldus Plasman. “Het feit dat de zaak aan een ander parket is overdragen bewijst al dat een doofpot niet aan de orde is.’ De advocaat vindt de termen inbraak en wapenbezit zwaar overtrokken: “Er is sprake van puberaal gedrag, niet meer dan dat. Hij is scholier en nooit eerder met de politie in aanraking geweest.”

Halsema geeft uitleg

Halsema ontkent in een brief aan de inwoners van Amsterdam dat haar vijftienjarige zoon een gewapende inbraak heeft gepleegd. Ook is volgens haar geen sprake van een doofpot. Volgens de burgemeester was haar zoon samen met vrienden aan het ‘klieren’ en selfies aan het maken met een nepwapen. Uit verveling drongen zij een verlaten woonboot binnen en spoten ze brandblussers leeg.

“De politie is op de overlast af gekomen, mijn zoon is gaan rennen, heeft paniekerig het nepwapen weggegooid, is toen alsnog gestopt en ingerekend. Daarmee heeft hij de wet overtreden - hij had het nepwapen niet bij zich mogen hebben en hij had de verlaten boot niet mogen betreden - en daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen.”

Halsema ontkent dat zij de politie zou hebben gevraagd de naam af te schermen. Wel hoopte ze dat ‘men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen.’

De inbraak van half juli en de arrestatie van haar zoon heeft Halsema direct gemeld bij de gemeentesecretaris en het integriteitsbureau van de gemeente. “Omdat ik geen enkele verstrengeling wil laten ontstaan tussen mijn bezorgdheid als moeder en mijn verantwoordelijkheid als burgemeester. In de driehoek heb ik er niet over gesproken, aan de commissaris en de hoofdofficier heb ik laten weten dat wij als ouders de zaak met de dienstdoende beambten afhandelen.”

Van een doofpot-affaire is volgens Halsema geen sprake. “Er is sprake van een privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden