Corona

Zoals verwacht stijgen de coronacijfers nog even door

Leerlingen van het Amsterdams Lyceum met mondkapjes. Nu het coronavirus weer om zich heen grijpt, geeft het ministerie van onderwijs het dringende advies aan middelbare scholieren om buiten de les een mondkapje te dragen.Beeld ANP

Het RIVM meldt weer een forse stijging van de coronacijfers. Het effect van de nieuwste maatregelen is pas volgende week te verwachten.

De mammoettanker vaart op zijn oude koers. De maatregelen die het kabinet een week geleden bekendmaakte, laten nog geen effect zien op de verspreiding van het coronavirus. Sindsdien zijn 27.485 mensen positief getest op het virus. Dat zijn er fors meer dan de week ervoor, toen het om 19.326 nieuwe besmettingen ging. Maar naar verhouding is de stijging gelijk gebleven. Ongeveer elke tien à veertien dagen verdubbelt het aantal nieuwe infecties en die trend is nauwelijks veranderd.

De maatregelen konden ook nog geen effect laten zien. Er zit doorgaans een dag of tien tussen het moment dat iemand wordt besmet en een positieve testuitslag. De nieuwe besmettingen die vandaag worden gemeld, zijn dus opgelopen voordat de maatregelen ingingen. En ook al was het aantal nieuwe gevallen vandaag vergelijkbaar met gisteren (4548 tegen 4575), het is nog veel te vroeg om van enige stabilisatie of afvlakking te spreken, zegt Aura Timen, landelijk coördinator infectieziektebestrijding. “Zeker dit voorjaar hebben we na een paar van zulke dagen vaker gedacht dat de groei eruit was. En dan viel het daarna toch weer tegen.”

Het aantal nieuwe besmettingen stijgt nog wel tot ongeveer 5000 per dag

Over een week zou er echt wat te zien moeten zijn. Dan zou de tanker de koerswijziging moeten hebben overgenomen en zou het aantal nieuwe besmettingen moeten verminderen. Volgens de modelberekeningen van het RIVM stijgt het aantal nieuwe besmettingen nog wel tot ongeveer 5000 per dag, eer er sprake is van een echte daling.

Een afname in het aantal ziekenhuisopnames volgt dan weer op gepaste afstand. Gemiddeld duurt het een week voordat de eerste klachten zo verergerd zijn, dat iemand moet worden opgenomen. Afgelopen week zijn er 803 patiënten opgenomen, tegen 501 de week ervoor. Het aantal IC-opnames steeg van 100 naar 122. Het aantal ziekenhuisopnames zal nog wel ruim boven de duizend per week uitstijgen, voordat daar de daling inzet. Het aantal bezette bedden groeit nog door tot het eind van de maand. Dinsdag meldde de Nederlandse Zorgautoriteit dat ziekenhuizen in de Randstad vol beginnen te raken en dat ze moeite hebben met het overplaatsen van coronapatiënten naar andere regio’s.

De berekeningen gaan er wel vanuit dat een groot deel van de bevolking zich houdt aan de maatregelen. Dat is nog steeds de hoeksteen van het coronabeleid, benadrukt Timen: “Handen wassen, afstand bewaren, thuis blijven bij klachten.” De gedragsonderzoekers van het RIVM onderzoeken in hoeverre Nederlanders zich aan de nieuwe maatregelen houden. Timen: “Maar hopelijk zien we het goede gedrag volgende week in de cijfers terug.”

Mocht dat tegenvallen, dan heeft het Outbreak Management Team, waartoe ook Timen behoort, nog enkele maatregelen in het vat, zo bleek uit het laatste advies. Het faciliteren van quarantaine in studentenhuizen, of het instellen van een avondklok. Ze kan niet exact aangeven hoe groot het effect daarvan is. “Alles is gericht op het terugdringen van groepsgroottes en het verkorten van de contacten binnen groepen.”

De mammoettanker koerst nu op een reproductiegetal van 0,9: elke tien besmette personen steken negen anderen aan. Daarmee wordt het virus geen forse slag toegediend. Het duurt dan bijvoorbeeld een week of vier voordat de cijfers zijn gehalveerd.

Lees ook:

‘Het testbeleid is niet het probleem, ons gedrag is het probleem’

Toen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames sterk opliep, legde Trouw Jaap van Dissel (voorzitter van het Outbreak Management Team) vier heikele kwesties voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden